»Sploh ne vem, kaj naj rečem, sem razočarana in jezna. Bila je nova lepa priložnost, a nama je Aurore Jean zaradi nespametnega izsiljevanja obema pokvarila dobro izhodišče,« je Alenka Čebašek v drugi etapi osmega Tour de Ski (21. mesto) obžalovala ključni trenutek nekaj metrov pred ciljem četrtfinala. S Francozinjo sta zadeli s smučmi in padli ter tako tekmicam podarili uvrstitev v polfinale dvanajsterice. Nesrečni pripetljaj, redko viden v tako ključnem trenutku, je 24-letni Blejki odnesel vsaj novo uvrstitev med deseterico.

Čebaškova: Lahko bi bila še višje

Čebaškova je v kvalifikacijah dosegla odličen tretji čas in tudi v četrtfinalu je bila z zelo suverenim tekom že na pragu zanesljive uvrstitve v polfinale. In to proti močnim tekmicah, ki so z njo vred zaznamovale že sobotno uvodno etapo. A Blejki v tipičnem vremenu Oberhofa preprosto ni bilo dano, da bi v vsega dveh dneh naredila dva koraka v svetovni vrh, nemara celo do zmagovalnih stopničk. V sobotnem prologu (3 kilometre) je dosegla osmi čas, kar je njena prva uvrstitev med deseterico v svetovnem pokalu. In nihče ji ne bi napovedoval, da bo po uvodnih dneh deseta v skupni razvrstitvi, 43 sekund za Bjoergnovo. «Ja, in bi lahko bila še višje,« potoži ambiciozno na poti na naslednjo postajo v švicarski Lenzerheide, kjer bo na sporedu njej pisan drsalni sprint.

»Vedela sem, da sem dobro pripravljena, vendar niti malo nisem razmišljala, da bi bila lahko tako visoko. Norvežanke in vse preostale sem doslej na velikih tekmah gledala le od spodaj,« je bila začudena nad sobotnim dosežkom. Le deset sekund je na treh drsalnih kilometrih zaostala za Marit Bjoergen, kraljico smučarskega teka, že v rdeči majici vodilne. Od tretje Poljakinje Silvie Jasikevich pa zgolj tri sekunde in sedem desetink. »Pred tekmo sem bila kar malo jezna in razočarana nad pogoji, saj se je na ogrevanju proga zmehčala in predrla, a so jo na moje zadovoljstvo za tekmo znova utrdili. Glede taktike pa sem poskušala le čim manj razmišljati,« je opisala tekmo, ki jo je na prestolu vodilne prebila kar 15 minut.

Startala je kot šesta in sprva se je zdelo, da je le dobro izkoristila pogoje. Vendar dober dosežek ni bil splet trše hitrejše smučine, saj je to teorijo podrl razplet tekme, še bolj pa nedeljski sprint. Čebaškova je dosegla le 32. prvi vmesni čas. Jaskowieceva, varovanka Ivana Hudača, je senzacionalno pritekla na stopničke s konca startne liste. Trener Marko Gracer se je po tekmi celo spraševal, ali ne bi morda Čebaškova ob koncu startne liste s podatki s proge stisnila 3,7 sekunde ali 28 metrov. Za nameček je tudi v nedeljo proti Jaskowiecovi, Američanki Diggins (5. mesto v soboto), finski veteranki Saarinenovi (7.) in Norvežanki Therese Johaug (11.), eni favoritinj Toura, dokazala premoč. »V četrtfinalu sem se znova izvrstno počutila. Nalašč sem zaradi močnega vetra taktično tekla v zavetrju, na koncu sem prehitela vse, a je Francozinja preveč nerodno silila vame,« ji nesrečni pripetljaj ni šel iz glave.

O morebitnem nadaljevanju do končnega cilja na Alpe Cermis bo razmišljala šele po novi sprinterski priložnosti na silvestrovo. Barbari Jezeršek hitri začetek ni tako pisan na kožo glede na njen potencial, a z minuto in 18 sekundami zaostanka (48. mesto) po dveh dneh ni še ničesar zapravljenega. Ob tem je tudi Logatčan Boštjan Klavžar v nedeljskem sprintu z 51. časom upravičil nastop (hitrejša polovica udeležencev), čeprav trener Marko Gracer meni, da je sposoben več kot sprintati kot legendarna Nemca Teichmann in Angerer, kar lahko dokaže v Švici. Malo presenetljivo bo v tretji etapi v rdeči majici Kanadčan Alex Harvey, sledi mu zmagovalec sprinta Šved Calle Halfarsson, Klavžar (81.) zaostaja za minuto in 34 sekund.

Kowalczykova proti odločitvi FIS

Afera začetka Toura niso tekmovalni pogoji, a vsekakor s tem povezan protestni odhod s starta Poljakinje Justyne Kowalczyk. Štirikratna zaporedna zmagovalka novoletne turneje in zmagovalka 14 etap je največja ikona Toura. Poljakinja se ni mogla sprijazniti, da so organizatorji s soglasjem FIS zaradi pomanjkanja snega spremenili tekmovalni program in namesto nedeljske dolge zasledovalne tekme v klasiki, katere velika specialistka je, vključili drsalni sprint, torej čisto nasprotje. V programu je sedaj pet od sedmih tekem v drsalni tehniki. Pri protestu je imela podporo nekaterih uglednih imen, celo norveških trenerjev, a njen protest (v določeni meri nerazumljiv zaradi števila točk svetovnega pokala in denarnega sklada) bo šel najbolj na roke Norvežankam, predvsem kraljici Marit, ki ji v zbirki manjka le še kristal z Alpe Cermis. Marit Bjoergen je v soboto petim zmagam prištela še šesto in tako ujela tretjo na lestvici etapnih zmagovalk Petro Majdič. »FIS je to odločitev sprejela le zato, da omogoči zmago Bjoergnovi,« toži Kowalczykova.