Poklapana, na robu solz. Tina Maze si marca letos, ko je podrla rekord po številu osvojenih točk in postala najboljša smučarka na svetu, gotovo ni predstavljala, da bo le devet mesecev kasneje vse postavljeno na glavo. Vajena zmagovanja in rednih uvrstitev na stopničke, je letvico zase postavila visoko, ob 14. in 15. mestu na veleslalomski in slalomski tekmi v Lienzu pa je bilo njene potrpežljivosti, da bo končno znova smučala samozavestno in napadalno, konec. »Nisem zaupala ne sebi ne materialom. Na tem snegu je bilo zelo težko najti pravi ritem in potem še en neuspeh ob vseh teh, ki jih imam, tako da mi je v tem trenutku težko. Oba dneva sem bila prazna. Ne vem, nimam rešitev, verjetno jih bo imel Andrea Massi, tako kot jih ima vedno,« je bila vidno razočarana Slovenka, ki je v boljšo voljo nista spravila niti starša, ki sta si tekmi ogledala v živo.

Korošica ima vprašanj veliko, odgovorov nanje, ki bi jo potolažili, žal ne. Ne pomagata ji več niti ledena proga, ki jo je vedno oboževala, niti postavitev njenega trenerja, s količki v snegu kot nalašč zanjo. Zmagovalne miselnosti ni več, realnost so postale uvrstitve zunaj najboljše deseterice. Te resda prinašajo točke – koledarsko leto bo sklenila na petem mestu skupnega seštevka – toda serijsko zmagovalko zadovoljujejo le uvrstitve med najboljše tri. In kar je najhuje, zmanjkuje ji motivacije in zaupanja vase.

Namesto pričakovane eksplozije novo razočaranje

»Enostavno mi je malo padlo dol, ker stvari ne gredo, kot bi si želela. Vsak dan mi je težko najti motivacijo po teh neuspehih. Mislila sem, da bom tukaj po tem počitku lahko eksplodirala in malo več pokazala, ampak včeraj, to, kar je bilo... Ne vem, se ne poznam. Vem, zakaj tako smučam, ker si ne zaupam, in dokler si ne bom zaupala, tudi mislim, da ne bom bolje smučala,« je dejala 30-letnica, ki je na 15 tekmah nove sezone »le« trikrat naredila korak na zmagovalne stopničke, a ne tudi na najvišjo. In potrdila tisto, o čemer po odhodu italijanskega trenerja Magonija in prihodu novega Ronconija čivkajo že vrabci na veji... »Da imamo težave v ekipi, veste. In tudi tam je treba veliko stvari popraviti. Ne morem tako funkcionirati, če ne zaupam ljudem, ki so ob meni.« Stopnjo nezaupanja potrjuje štoparica, saj je zaostanek za zmagovalko (v veleslalomu je bila najhitrejša Avstrijka Anna Fenninger, v slalomu pa njena rojakinja Marlies Schild) znašal več kot tri sekunde!

Ni vse v mišicah in treningu, večina stvari se dogaja v glavi

Ljubitelji smučanja v Sloveniji s šampionko delijo razočaranje, a še vedno jih večina meni, da bo na najpomembnejših tekmah, februarja v Sočiju na olimpijskih igrah, Tina znova tista prava, čarovniku, ki naj bi jo znova usmeril na pot zmagovanja, pa je ime Andrea Massi. Konec koncev je tisti, ki Tino tudi zasebno kot njen partner odlično pozna, sodelujeta pa že 12 turbulentnih let, polnih vzponov in padcev. »To zame ni novo, sem že bil v tej situaciji. Pot ni vedno ista, ni kot garmin, tekmovalec se razvija, osebnosti se razvijajo, ni vedno isto, ni vedno, da ena plus ena da dva. Težko je,« je dejal Andrea Massi, ki ni želel iskati izgovorov za neuspeh, a je vendarle izpostavil, da so bili edini, ki zaradi različnih vzrokov niso trenirali, hkrati pa dodal, da v primeru, če bi bila Tina prava in zmagovala, bi to lahko počela tudi brez treninga. »Opravičil ni. Njeno smučanje je negotovo in ko je negotovo, smuča tako, brez resnega zavoja. Danes in včeraj ni bilo nobene energije, nobene želje. Za to imam en zelo enostaven pregovor: narediti sistem je zelo težko, razbiti ga je zelo enostavno. Če tekmovalec nima želje, nimaš česa narediti, lahko se obesiš na 'štrik' tam zgoraj. Ni vse v mišicah in treningu, večina stvari se dogaja v glavi.«

Kljub neuspešnemu začetku sezone ni še nič zamujenega, Massi pa bo moral uporabiti vse znanje psihologa, da bo njemu in trenerju varovanka znova zaupala. Kako? »Imel sem narejen načrt, da bi se takoj odpravili v Santa Caterino ali Bormio. Mogoče pa hoče počivati. Bomo pa šli na kakšen pregled, da bomo videli, če je vse v redu. To je to.«