V Bovški razvojni zadrugi so z drugo ponudbo stečajni upraviteljici za najem na Kaninu poskusili še letos pognati vsaj štirisedežnico Prevala in odpreti okrepčevalnico na naši sončni strani Kanina. Smučarji naj bi na Kanin prihajali prek povezave s sosednjo Sello Neveo. Na pobudo župana Siniše Germovška so se v zadrugi sestali z vodstvom podjetja Promotour, ki upravlja smučišča Sella Nevea in Trbiž. »Predstavniki Promotourja so izrazili interes za delovanje štirisedežnice Prevala in gostinske ponudbe na Kaninu in dogovorili smo se, da bo zadruga preverila možnost takega obratovanja na slovenski strani in pripravila finančno konstrukcijo za sezono 2013/14,« pravi predsednik zadruge Jernej Stritih. A je njihovo ponudbo za 1000 evrov mesečnega najema in obenem varovanje in vzdrževanje vseh preostalih objektov (kar naj bi stalo 63.000 evrov v celotni sezoni) na Kaninu stečajna upraviteljica Nataša Gibičar zavrnila.

Upraviteljica: Najemnina ne zadošča niti za elektriko

»Stečajna upraviteljica torej raje sprejema dodatne stroške varovanja na račun upnikov ATC Kanin, kot da bi vzdrževala vrednost žičniških naprav z njihovim obratovanjem,« je prepričan Stritih, a Gibičarjeva odgovarja, da zadrugi kaj drugega kot negativnega odgovora ni mogla poslati. »Res sem prejela ponudbo Bovške razvojne zadruge, ki se sklicuje na dogovor s Promotourjem, ki pa z mano nikoli ni stopil v stik, ponudbi niti ni bilo predloženo kakršno koli dokazilo o poslovnih namerah te družbe. Ponujena najemnina je zelo nizka. 1000 evrov mesečne najemnine za štirisedežnico, ski-bar in en teptalec ne pokrije niti mesečnih stroškov za elektriko. Poleg tega ski-bar nima obratovalnega dovoljenja,« je jasna upraviteljica.

To je bila že druga ponudba Bovške razvojne zadruge upraviteljici za najem Kanina. Sprva so se za 8000 evrov mesečne najemnine zanimali za najem celotnega smučišča, tokrat pa tako najem kot najemnino omejili. Stečajna upraviteljica pa jim je pripravljena smučišče v najem oddati le ob plačilu varščine za najemnino in stroške, sklenitvi zavarovanja, pridobitvi potrebnih soglasij, dovoljenj in koncesij, prevzemu obratovalnih stroškov in hkratnem varovanju opreme in objektov. Poleg tega Gibičarjeva meni, da je bila ponudba zadruge glede na vse postopke, ki jih je treba predhodno izvesti, za oživitev smučišča v letošnji sezoni tudi zelo pozna. Kot pravi, se je za najem Kanina poleg zadruge zanimal še en najemnik, a resne ponudbe ni prejela.

Delovna skupina za Kanin

Skoraj leto dni po gondolski nesreči na Kaninu so v Bovcu potrdili delovno skupino, ki bo iskala možnosti za ponoven zagon najvišjega slovenskega in edinega visokogorskega smučišča pri nas. V komisijo, ki so jo izbrali svetniki, so vključili župana Sinišo Germovška, nekdanjega župana in poslanca Danijela Krivca, tajnico občine in odgovorno za mednarodne projekte Patricijo Muršič, svetnika Uroša Sovdata in Darka Čobca, turističnega podjetnika Gorana Kavsa, predsednika Bovške razvojne zadruge Jerneja Stritiha, entuziasta Mirana Miheliča in odvetnika Miho Sotlarja. Člani skupine pa do morebitne drugačne odločitve občinskega sveta ne bodo prejemali nadomestil za svoje delo.

Čaka jih iskanje prave rešitve za Kanin, določitev terminskega plana, najprej pa morajo preprečiti kraje in škodo na objektih. Poleg tega naj bi iskali strokovne sodelavce, strateškega partnerja, se usklajevali s lastnikom večine naprav in restavracije na smučišču Hypo Leasingom in o svojem delu tudi obveščali medije.