Dejali ste, da bo ta trening zelo pomemben, potem se je zaradi vremena sfižil. Kaj lahko to pomeni pred nadaljevanjem sezone?

Pomembno je vse in nič. A najpomembnejši je občutek tekmovalke. Ta pa je dober. Pomemben bo pristop na tekmi, smučanje na ogrevalni progi. Seveda bi bilo lahko bolje, a če je tekmovalec prepričan vase, teh treningov ne potrebuje. Ti mu dajo zadnje detajle, ampak včasih je treba sprejeti, da ostaneš brez kakovostnega treninga.

Se Tina Maze po dobrem smučanju v Val d'Iseru že približuje svoji šampionski podobi?

Zagotovo. Upajmo, da bo stara Tina že ta konec tedna. Ko se ji bo dokončno odprlo, bo sledila serija v njenem slogu.

Kako se počuti Tina Maze po vseh zapletih in slabših rezultatih?

Želim vam, da bi imeli imeli v Sloveniji v prihodnjih desetih letih vedno tako slabe rezultate, kot jih ima trenutno Tina, in sicer tri uvrstitve na zmagovalni oder v treh različnih disciplinah. Prosim, da to napišete. Novinarji se ne zavedate, kaj pomeni slab rezultat. Tako kot se ne zavedate, kaj je naredila lani, se ne zavedate, kaj dela letos. Slabo je, ker pišete stvari, ki ljudem ne dajo realne slike. Če bi mi tako razmišljali, bi že davno nehali.

Ne bi se mogli strinjati bolj, da iz nekoliko slabših, a še vedno dobrih izidov ni treba delati pretirane drame. Toda ali s(m)o pri tem pretiravali le mediji ali tudi vaša ekipa?

Zagotovo smo želeli narediti dober rezultat, bilo je napeto, težko in bo težko. Nisem na počitnicah. Vsi se trudimo po najboljših močeh. Je pa logično, da cela ekipa trpi, ko ni dobrih rezultatov. Ampak smo prepričani, da smo na dobri poti. Sezona bo dolga. Olimpijske igre so prvi cilj, tekmovalke, ki so trenutno pred nami, pa je mogoče uloviti.

Potemtakem ni treba delati velike panike in greste lahko mirno proti novim uspehom?

Paniko sem naredil le enkrat v življenju. Šlo je za veliko bolj pomembne stvari, kot je šport. V športu ne delam panike. Težje je, bolj sem miren.

Če ne gre za paniko, kako lahko potemtakem označimo vaše poteze v prelomnih ali kritičnih trenutkih?

Tako, da trenerju ne more iti vedno vse po načrtih. Na prvem mestu je vedno tekmovalec. Normalno je, da pride do živčnosti. Ženske v športu so večkrat dokazale, da naredijo rezultat kot in ko hočejo one. Glede tega trener ne more ničesar narediti. Ženske znajo po drugi strani narediti več serijskih izidov kot kateri koli moški.

Je šlo, ko niste šli na tekmo v St. Moritzu, za načrtno ali spontano potezo?

Zagotovo nisem hotel ostati v hotelu, ampak je včasih treba narediti kakšno močno potezo, podobno, kot sem jo takrat, ko sem rekel, da ne bo startala v Mariboru. Včasih se moram izpostaviti kritiki, včasih pa se tudi umakniti. Ni enostavno, a zadeva je funkcionirala.