Potrebuje pot, na kateri ni preprek, da ima zagotovljene vse pogoje za vrhunski dosežek. Ko smuča po takšni poti, so zmage Korošice skoraj samoumevne.

Pot do »postlane poti« je izjemno težavna. To najbolje ve zasebni partner Tine Maze in vodja njene ekipe Andrea Massi. Tini Maze tlakuje pot na vse načine. Na nekaterih terenih kuha sam, odslavlja in izbira trenerje, je edini na tem svetu, prek katerega je možna komunikacija s Tino Maze. Takšne zadeve jemljejo ogromno energije. Posledično večkrat pride do menjavanj razpoloženja, zaradi katerih ekipa deluje po sistemu vroče-hladno, kar se znova odraža v tej sezoni.

Kljub znanim dejstvom in smučarskemu mojstrstvu je Tina Maze v minuli sezoni presenetila slehernega Zemljana. Da je lahko v dobi Lindsey Vonn, ki podira mejnike svetovnega alpskega smučanja, tako uspešna druga smučarka, si ni predstavljal nihče. Enajst zmag svetovnega pokala v eni sezoni in 2414 osvojenih točk je mejnik, ki bo bržčas dolgo ostal nedotaknjen. Tina Maze je v preteklosti dosegla nekaj serijskih veleslalomskih zmag svetovnega pokala. A takšnega niza, kot ga je pokazala v minuli sezoni, ni doslej še nobena alpska smučarka. Tedaj 29-letna Črnjanka je blestela v vseh šestih disciplinah, edina alpska smučarka, ki jo je premagala v pravem boju, pa je bila tedaj 17-letna Američanka Mikaela Shiffrin.

Posledično je bila in v naslednjih dneh še bo Tina Maze deležna številnih priznanj, najdragocenejša pa so gotovo tista, ki jo uvrščajo ob bok športnikov, ki se ukvarjajo z najglobalnejšimi športi. Da je alpska smučarka omenjena ob imenih, kakršni sta denimo ameriška teniška igralka Serena Williams in najhitrejša Zemljanka Shelly-Ann Fraser-Pryce, mora doseči res nekaj neverjetnega.

Ker zima in sneg ne poznata koledarskega leta, so uspehi Tine Maze iz pretekle sezone le še lep spomin. Olimpijska sezona je v polnem teku, tekmovalno pa se je za Tino Maze začela slabše od pričakovanj. Ne zgolj od lanske rekordne sezone, temveč tudi nekaterih drugih preteklih. Toda za zdaj v boju za veliki kristalni globus bitka Tine Maze še ni izgubljena. Olimpijska zgodba pa bo februarja v vsakem primeru nekaj posebnega. Tina Maze bo po Urški Žolnir skušala kot druga Slovenka osvojiti zlato olimpijsko kolajno.