Nasmeh, veselje, optimizem. Vse to je vrelo iz Tine Maze v soboto, ko je na smuku z drugim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev v tej sezoni svetovnega pokala. V nedeljo je bilo na njenem prizorišču, kjer je pred petimi sezonami osvojila svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih, vse pripravljeno za nadgradnjo rezultata. Najmanj za četrto letošnjo uvrstitev na stopničke za zmagovalke, če ne celo prvo veleslalomsko zmago. Črnjanka je po progi Oreiller Killy drvela kot strela, a v spodnjem delu prve proge naredila ogromno napako, ki jo je stala več kot dve sekundi in jo prikovala na 22. mesto. V drugo je sledil napad, z drugim najhitrejšim časom pa je Korošica prepolovila svojo uvrstitev s prve proge. Po koncu se je povsem izčrpana, a optimistična odpravila na dvodnevni božični premor.

Val d'Isere je na površje izstrelil novo mednarodno junakinjo. Ime ji je Tina. Ni slovenska, ampak liechtensteinska. 24-letna hči Hartija Weiratherja in Hanni Wenzel ni padla daleč od drevesa in v tej sezoni kaže mojstrstvo po vsem svetu. Včeraj je navdušila z veleslalomskim zmagovitim prvencem, s katerim se je utrdila v vodstvu svetovnega pokala, kamor se je prebila po četrtem mestu na sobotnem smuku. »Ključa do tako velikega napredka sta dva. Prvi je ta, da sem tretjo sezono zapored zdrava, tako da se lahko vse več in bolje pripravljam. Drugi razlog pa je ta, da s švicarsko reprezentanco trdo in kvalitetno treniramo, se ženemo naprej in imamo ves čas vpogled v pripravljenost,« je pojasnila Tina Weirather, ki si pritiska velikega kristalnega globusa ne nalaga. Pravi, da če si decembra vodilni v svetovnem pokalu, ne pomeni skoraj nič.

Tina Weirather ter velika tekmica in prijateljica Lara Gut na trenutke delujeta kot dvojčici. Druga o drugi govorita v superlativih, se nimata za tekmici, kakršni sta bili denimo Anja Paerson in Janica Kostelić. Skupno imata tudi to, da slovenske Tine ne omenjata. Če že govorita o katerem drugem priimku, potem sta to Anna Fenninger in Maria Hoefl Riesch. Včerajšnji najboljši tekmovalki sta na tiskovni konferenci po tekmi dajali vtis, da je Tina Maze zanju nevidna. »Z veleslalomsko uvrstitvijo ne morem biti zadovoljna. Sem pa lahko s pristopom. Da sem se po tako veliki napaki rešila, je dokaz, da smučam dobro. Stvari gredo na bolje in to je najpomembnejše. V drugo sem napadla, toda v nogah nimam čudežev, ker sem preveč utrujena. Po tekmah v Val d'Iseru lahko rečem, da gredo stvari v pravo smer. Ekipa se sestavlja, čeprav rezultati še niso takšni, kot bi si jih želela. Zdaj si bom vzela dva dneva počitka, potem pa se moram čim bolje pripraviti na Lienz. Strinjam se z vami, da tekmice delajo napake in mi v boju za skupno lovoriko delajo uslugo, medtem ko se sama sestavljam. Veselim se tega, saj ni še nič izgubljenega. Važno je predvsem, da se meni stvari postavljajo na svoje mesto,« je po četrtem veleslalomu sezone povedala Tina Maze. Z uvrstitvijo kot posledico napak je bil zadovoljen tudi Andrea Massi, s čimer je potrdil, da je naredil korak, če ne dva nazaj pri zahtevah do najboljše slovenske športnice.

Izkupiček preostanka slovenske reprezentance je bil v dveh dneh slabši od pričakovanj, saj se je med dobitnice točk z 20. mestom na smuku uvrstila le Ilka Štuhec. »Tekmi v Val d'Iseru nam ne bosta ostali v najlepšem spominu. Predvsem ne zaradi padca Vanje Brodnik in šestih stotink, ki so zmanjkale Katarini Lavtar do uvrstitve na drugo veleslalomsko progo. Zadovoljen sem z nastopom Tine Robnik, ki je pokazala dober veleslalomski nastop. Ana Drev pa očitno po vrnitvi še ni našla pravih občutkov na progi. Želim si, da jih bo že v soboto v Lienzu,« je črto pod nastope v slovenski reprezentanci potegnil glavni ženski trener Andrej Možina.

Sobotni smuk je na vrhu postregel s presenetljivimi imeni. Med prvo peterico le Tini nista bili presenetljivo na svojih mestih. Slovenska Tina se je z drugim mestom prvič v sezoni povzpela na smukaški zmagovalni oder, liechtensteinska pa je s četrtim mestom prvič na športni poti prevzela skupno vodstvo v svetovnem pokalu. Druga tri imena so bila na svojih mestih presenetljiva. Švicarka Marianne Kaufmann-Abderhalden se je pri 27 letih prvič povzpela na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, Avstrijka Cornelia Huetter se je s startno številko 1 prvič uvrstila na zmagovalni oder, Norvežanka Smiseth Lotte Sejersted pa je s startno številko 37 zasedla visoko peto mesto. Favoritke so bile v ozadju. Medtem ko so bile včeraj na veleslalomu favoritke sicer bolj pri koritu, pa sta prav tako presenetili dve izmed najhitrejše trojice. Poleg Tine Weirather še Švedinja Maria Pietilae-Holmner, ki se je pri 27 letih prvič v karieri na veleslalomski tekmi svetovnega pokala uvrstila na zmagovalni oder, medtem ko je bila v tej disciplini pred šestimi leti v domačem Areju svetovna podprvakinja. Marianne Kaufmann-Abderhalden je bila po svojem uspehu tako sestradana, da je na tiskovni konferenci odgovarjala s polnimi usti in se pri jedi ni dala preveč motiti. Pojasnila je, da ji je dal krila uspeh v Beaver Creeku, kjer se je v tej sezoni na smuku že uvrstila na zmagovalni oder. »Res pa je tudi, da sem pred leti resno razmišljala o koncu kariere, potem pa sem dosegla dober rezultat in se odločila, da še malce vztrajam. Očitno sem se odločila dobro,« pravi Švicarka.