»Pred nekaj meseci smo našli kupca v sosednji Gorici. Gre za resno firmo, ki ima denar. Potrebujem samo soglasje ustanoviteljev, da bi lahko nadaljeval pogajanja za prodajo. To namreč zahteva banka,« je svetnike šempetrsko-vrtojbenske občine na zadnji seji dobesedno rotil vršilec dolžnosti direktorja ZISC Aleš Kumperščak. Ti se niso omehčali in so skoraj vsi, z županom Milanom Turkom na čelu, ves čas ponavljali, da ima Kumperščak vsa pooblastila in da naj pripravi pogodbo, o njej pa se bodo zatem dokončno izrekli na eni od sej.

»Dobili so izčrpen material z vsemi konkretnimi številkami in možnimi scenariji ter posledicami za ustanovitelja. Večkrat sem že ponovil, da je najhitrejša in za ustanovitelja najmanj finančno obremenjujoča možnost prodaja objekta s 120 ležišči. Zatem bi se lahko lažje pogovarjali tudi o prodaji drugega objekta z varovanimi stanovanji, ki so ocenjena na milijon evrov,« je razložil Kumperščak, ki se mu sredi januarja izteče enoletni mandat. »Doslej nisem prejel niti evra. Če ne bo plačila, potem se za novi mandat zagotovo ne bom prijavil,« je odločen vršilec dolžnosti. Poudaril je še, da bosta prodajno ceno nesojenega doma upokojencev definirala kupec in največji upnik Abanka ter da bo cena zagotovo nižja, kot znašajo obveznosti ZISC za posojila do omenjene banke.

Da časa zmanjkuje, se strinja tudi župan Turk. »Objekti propadajo. Občina jih vzdržuje na lastne stroške. Če bo potrjen stečaj, bo občina izgubila stavbno zemljišče v velikosti 10.000 kvadratnih metrov, ki je vredno nekaj več kot milijon evrov. Za občino bi bilo najbolj idealno, da bi ga kupil Dom upokojencev Nova Gorica po tržni ceni 4,5 milijona evrov,« s svojega zornega kota komentira dogajanje župan.

Kritičen do svetnikov je tudi Andrej Marc, direktor gradbenega podjetja Marc, ki je objekte tudi gradilo: »Zavlačevanje nikomur ne koristi. Poiskali smo kupca. Tudi naša firma je pred stečajem, ker nismo bili poplačani. Vsi bomo veliko izgubili.«