Bole je lastnik prve slovenske zmage na največjih klasikah, na VN Plouaya 2011 je letos ob izjemno visokem številu tekmovalnih dni (87) v dresu nizozemske Vacansoleil končal na zmagovalnih stopničkah klasike Roma Maxima, bil med deseterico na italijanskem Giru in trikrat na španski Vuelti (nekaj priložnosti za etapno zmago ni uspel izkoristiti), zmagal etapo na francoski Tour d'Ain ter sezono ob vrhunski formi zaključil s padcem na svetovnem prvenstvu. Fortuna ga prav glede zdravja v zadnjih dveh sezonah ni pustila v objem kot Nina in hčerka Lara.

Bole je le eden od dveh kolesarjev nizozemske ekipe Vacansoleil, ki po dokaj pozni objavi konca delovanja, še ni dobil nove ekipe. Kot še nekateri odlični kolesarji, tudi zmagovalec Vuelte Chris Horner, plačuje ceno krčenja prestopnega obdobja 2013/14. Štiri ekipe so propadle. Le 18 ekip se je potegovalo za 18 licenc World team, med katerimi velika večina ni zamenjala več od dveh do petih kolesarjev z dovoljenimi tridesetimi pod pogodbo. Redka prosta mesta so zapolnili že zgodaj. Tržna cena je, so tožili mnogi, padla na tretjino ali več. Prednost imajo zveze, nacionalnost. »Očitno nimam pravega potnega lista,« je pripomnil, medtem ko vsak dan pokaže na spletu kakšno fotografijo z idiličnih koncev Gorenjske. »Treniram, a le uro, dve na dan. Ni motiva,« pravi 28-letni kolesar v najboljših letih. Tare ga tudi bojazen, da morda velja novo pravilo UCI, da je s prvim januarjem tudi konec prestopnega roka, nov se odpre šele s prvim avgustom. Zaradi primera Petacchi, njegovega mentorja, tudi za tiste brez pogodb.

Bole bi verjetno zlahka dobil pogodbo s katero od ekip nižjega kakovostnega razreda UCI kontinental, kjer bodo kariero nadaljevali Jure Kocjan (ameriška SmartStop), Robert Vrečer (Vorarlberg) in Jure Golčer (Wels Gourmetfein). »Z nekaterimi sem se pogovarjal, tudi Dubai Sky, a to skoraj ni opcija,« pravi. Bolj kot višina pogodbe je dilema glede organizacijske sheme in tekmovalnega koledarja, ki ga te ekipe premorejo. Glede tega bi bila zanj še najbolj sprejemljiva rešitev selitev v novomeško Adrio Mobil, v kateri je v sezoni 2009 že reševal svoj status ob propadu zanj prve profesionalne ekipe Amica Chips.