Najuglednejši delodajalec je Lek

Druga podjetja, ki so dosegla dovolj visok količnik in si tako pridobila naziv uglednega delodajalca, so Akrapovič, Bayer, Coca-Cola HBC Slovenia, Hewlett-Packard, IBM Slovenija, Krka, Microsoft, Petrol, Simobil, Siemens in Telekom Slovenije.

Zaposlovali bodo predvsem izvozniki

V kadrovski agenciji Adecco so analizirali letošnje dogajanje na področju zaposlovanja in oblikovali napovedi za prihajajoče leto. Letni pregled trga dela je pokazal, da je leto 2013 pozitivno zaznamovala stabilizacija poslovanja podjetij, hkrati pa zaposlovalci ostajajo zelo previdni. Na trgu dela se še naprej pojavljajo strukturna neskladja med povpraševanjem in ponudbo. V letu 2014 podjetja ne napovedujejo zmanjševanja števila zaposlenih, več priložnosti pa bodo ponujala podjetja, usmerjena na tuje trge, pri čemer se pojavljajo značilne razlike med posameznimi regijami, strokovnimi področji in panogami.

Med bolj perspektivnimi bodo avtomobilska panoga, farmacija in poslovno-storitvena dejavnost, delodajalci pa bodo iskali predvsem kadre tehničnih smeri, ki imajo izkušnje z mehkimi veščinami, kot sta vodenje in prodaja, ter so domači tudi v mednarodnem okolju. »Podjetja poskušajo poslovati optimalno z obstoječim številom zaposlenih, kar pomeni, da ponovno vlagajo v izobraževanje zaposlenih. Večje možnosti za iskalce zaposlitve bodo v stabilnih podjetjih, ki izvažajo na tuje trge. V letu 2014 ponekod v proizvodnji pričakujemo tudi večje število novih delovnih mest,« napoveduje Ksenija Štrekelj, direktorica iskanja in selekcije kadrov v Adeccu.

Na Japonsko

Študenti strojništva in elektrotehnike, ki so vpisani v najmanj tretji letnik ter želijo spoznati napredne tehnologije, ki jih uporabljajo v japonskih podjetjih, se lahko potegujejo za štipendijo v okviru programa Vulcanus. Prejemniki štipendije bodo za 11 mesecev odšli na Japonsko, kjer bodo od septembra 2014 do avgusta 2015. Ob obiskovanju seminarja o Japonski in štirimesečnem tečaju japonščine bodo opravljali tudi prakso v japonskem podjetju. Rok za prijavo je 20. januar 2014 na http://www.eu-japan.eu/vulcanus-japan-0.

Študentska praksa

EY Slovenija ponuja zaposlitveno prakso na področju davčnih storitev. Odprti sta dve delovni mesti, od kandidata pa pričakujejo aktivno znanje angleščine, odlične analitične sposobnosti in organizacijske sposobnosti, odlično poznavanje programov MS Office (zlasti Excel), zrelost, komunikativnost, prilagodljivost, natančnost, urejenost, sposobnost timskega dela. Elektronske prijave zbirajo do 15. januarja prihodnje leto na http://www.ey.com/SI/en, Careers.