Hči nekdanjega kolesarskega reprezentanta Janeza Lampiča bo elitni krst doživela le teden za Leo Einfalt in Niko Razinger, zlato generacijo mladega vala smučarskih tekačic s kolajnami z mladinskega svetovnega prvenstva. Razingerjeva, ki bo tudi nastopila v Asiagu ob starejših kolegicah Katji Višnar in Vesni Fabjan (v nedeljo bodo sestavile dve štafeti), je potencial že potrdila v Davosu s 26. mestom, pritekla prve točke svetovnega pokala in tudi delno izpolnila olimpijsko normo. Vse tri omenjene mlade tekačice so varovanke mladinske ekipe, ki trenira pod vodstvom Roka Šolarja, za Lampičevo in Einfaltovo skrbi tudi v klubu. »Ničesar ne prehitevamo. Naš cilj ni usmerjen proti Sočiju. Čez štiri leta bodo dekleta že bolj konkurenčna. In ni samo sprint. Vse discipline,« je kar med pokljuško vadbo v smučini pripomnil Leščan, ki velja za najbolj perspektivnega tekaškega trenerja.

Glede pričakovanj ne on ne tekmovalke ne gojijo nobenih iluzij. Smučarski tek je kot nemara najtežja vzdržljivostna disciplina sploh izredno kruta do mladih. Tja do 23. leta se tudi v širši svetovni vrh prebijejo le redki, izjeme kot po pravilu končajo kot največji svetovni šampioni. Podobnih let kot Razingerjeva je bila v Davosu le Švedinja Stina Nilsson. In če sodimo po domačih tekmah, ko je Lampičeva že bila strah in trepet tudi Višnarjeve in Fabjanove, je kakšno pozitivno presenečenje možno tudi na progi Millepini. Oči večine bodo uprte predvsem v starejše. Za Katjo Višnar je sprint v klasiki paradna disciplina, prizorišče v parku skoraj v središču kraja pa podoben ulični izvedbi. Torej bolj ravninski, kar Blejki še bolj ustreza. »Proge še nisem videla in težko karkoli komentiram, a pravijo, da bo bolj ravninska in s krajšim krogom,« je Katja Višnar ugibala med včerajšnjo vožnjo iz sončnega Davosa, kjer sta prvi dami skupaj z norveškim svetovalcem Perom Torvikom opravili še krajši vadbeni ciklus. »Trening v Davosu mi je tudi zaradi dobrih pogojev dobro del, mislim, da sem v dobri formi. Želim si predvsem, da izločilnih tekov ne bi znova zaključila predčasno,« si je Blejka, v Ruki sedma in v Davosu 14., med vrsticami zaželela velikega finala šesterice.

Sprintersko prebujena sopotnica Vesna Fabjan je bila na drsalnem sprintu v Davosu peta: »Tokrat bo sprint v klasiki, a tudi v tem slogu smo veliko vadili. Tudi sama pa moram progo najprej videti in potem lahko naredim oceno, kaj je lažje in težje dosegljivo. Jasno pa mi je, da bo potrebno teči na nož že v kvalifikacijah. Uspeh v Davosu mi je olajšal nadaljevanje, bolj sproščeno je trenirati in bo tudi tekmovati. In tudi iskrice borbenosti še imam,« je pristavila Fabjanova pred prihodom v Asiago, ki je v zgodovini slovenskega teka najlepše zapisan iz leta 2001, ko je Petra Majdič prvič (dvakrat) stala na zmagovalnih stopničkah.