Prenova po 30 letih krpanja

Za prenovo mestnega središča so izpeljali dva javna natečaja, dobili soglasja vseh 183 strank v postopku in spomladi pridobili gradbeno dovoljenje. Župan Arčon je posebno vesel, ker so trg snovali domači arhitekti, dodelali domači projektanti, zdaj pa ga bo zgradilo še domače Cestno podjetje Nova Gorica skupaj s partnerjem Kolektor Kolingom iz Idrije. »Dobili bomo enega najlepših trgov v Sloveniji,« napoveduje župan. Njegov strokovni sodelavec za investicije Vladimir Peruničič mu pritrjuje in pojasnjuje, da se je mestno središče zadnjih 30 let zgolj krpalo in nikoli zares urejalo.

Arhitekt Simon Kerševan, eden od ekipe arhitektov, ki so prenovo zasnovali, pojasnjuje, da je Bevkov trg, nekakšno neformalno središče mesta, nastajal nenačrtovano, kot seštevek več napol uresničenih projektov. »Bil je središče mesta, a na razglednico se ga nikoli nismo upali dati, ker nismo bili ponosni nanj,« pojasnjuje. Skupaj s sodelavci so želeli prostor narediti enoten in prehoden ter mu s svetlobo in zelenjem dodati pridih modernosti in mediteranskosti – vodil, ki se ju je pri načrtovanju Nove Gorice pred šestdesetimi leti držal že arhitekt Edvard Ravnikar. Enotnemu tlakovanju bodo dodali klopi in stojala za kolesa ter središče ozelenili z novimi zasaditvami. Kot občina pa ne bodo mogli kaj veliko prispevati k poenotenju in obnovitvi pročelij stavb okoli mestnega središča, saj so te v zasebni lasti. Upajo pa, da bo njihov zgled vlekel in da se bodo za enotno podobo in olepšanje zasebni lastniki odločali sami.

Očitki o nepravem času za lepšanje mesta

Prenova središča na Goriškem prinaša tudi pomisleke, predvsem glede smotrnosti »lišpanja« mesta v času krize. A na občini pojasnjujejo, da je ureditev središča mesta nujna že zaradi dotrajane podzemne, komunalne infrastrukture in da je ob tem gospodarno sočasno urediti še zunanjo površino. Urejeno središče mesta pa pomeni tudi boljše razmere za trgovske in gostinske storitve ter je kot tako privlačnejše za obiskovalce. Kar pa pomeni večje prihodke tamkajšnjim ponudnikom in zato tudi ohranjanje delovnih mest.