Nekateri preživijo najdaljšo noč v letu v toplem zavetju doma z družino ali prijatelji, drugi na prostem ob glasbi, ni pa malo tistih, ki eno ali drugo združijo z obiskom kakšne silvestrske kulturne prireditve. Trenutku primerno večina slovenskih kulturnih ustanov na ta večer ponudi dogodke, ki so bolj sproščenega, lahkotnega in duhovitega značaja. Obiskovalci pa se od starega leta ne bodo poslovili le s smehom in aplavzom, ampak bodo na večini prizorišč novemu letu nazdravili tudi s kozarcem penine ali vina.

Akrobacije, smeh in iskrene želje

V Cankarjevem domu bo na silvestrovo zelo živahno, saj bodo žanrsko različne prireditve potekale v vseh dvoranah. V Gallusovi dvorani bodo gostili predstavo La Veritá švicarskega umetniškega cirkusa Compagnie Finzi Pasca, ki predstavlja spektakel edinstvene gledališke tehnike in do potankosti izbrušene akrobatske veščine. Posebnost uprizoritve je tudi ta, da trinajst umetnikov nastopa pred izvirnim gledališkim platnom, ki ga je sloviti Salvador Dalí leta 1944 naslikal za balet Tristanova norost. V Linhartovi dvorani bo na ogled ponovitev plesno-glasbene uspešnice minule sezone Dia diasso diasspora plesalke in koreografinje Maše Kagao Knez, v Kosovelovi dvorani pa gledališko-glasbeni večer Mi ha iš – Kdo si človek?, ki ga bosta s četverico veščih glasbenikov oblikovala igralca Polona Vetrih in Sašo Tabaković. V Klubu CD bo nastopil Zijah Sokolović z monokomedijo CABAres CABArei, ki jo uspešno uprizarja že dvajset let, majhno zgodbo, ki se dogaja na ulicah velikega Mumbaja, pa si bodo obiskovalci lahko ogledali v večernem filmu Okus po ljubezni režiserja Ritesha Batre. »Lani je v Cankarjevem domu silvestrovalo okoli 1800 ljudi, kar pomeni, da so bile skoraj vse predstave polno zasedene. Tudi letos kaže dobro: sicer so vstopnice za prireditve še na voljo, a hitro pohajajo,« pravi Saša Globačnik, vodja službe za odnose z javnostmi v Cankarjevem domu.

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo silvestrske gledalce zabavali z znano opereto Vesela vdova Franza Lehárja. »Operetni program je zelo primeren za praznični december, saj je opereta lažja in veselejša zvrst,« ob tem pojasnjuje poslovna asistentka ljubljanske operno-baletne hiše Barbara Čepirlo. Kot pravi, so njihove silvestrske predstave že nekaj let zapored razprodane in tudi letos je tako, saj so vstopnice za Veselo vdovo že pred časom pošle. Z gledalci bodo po predstavi nazdravili uspešnemu letu, ki prihaja, namenili pa jim bodo tudi majhno pozornost. »Obiskovalci si bodo z novoletne smrečice lahko sneli iskrivo voščilo naših zaposlenih,« pravi Čepirlova.

Razprodani že mesec dni prej

»Za silvestrski večer izberemo tiste predstave, ki so našim obiskovalcem še posebno drage. Včasih so to nove predstave, včasih ponovitve iz prejšnjih sezon,« pojasnjuje Jernej Pristov, predstavnik za odnose z javnostmi v SNG Drama Ljubljana. Tam bodo letos ponudili dve silvestrski predstavi: na velikem odru komedijo Boris, Milena, Radko avtorja in režiserja Dušana Jovanovića, ki je že dober teden razprodana, v Mali drami pa večkrat nagrajeno Barčico za punčke Milene Marković v režiji Aleksandra Popovskega, za katero je na voljo le še nekaj vstopnic. Pristov ob tem dodaja, da so silvestrske predstave pri njih vedno razprodane, z obiskovalci pa na koncu predstav nazdravijo tudi igralci in jim zaželijo vse najboljše v prihajajočem letu.

Vstopnice za silvestrske predstave so že pošle tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem. Kot pravi Simona Belle, vodja službe za odnose z javnostmi v MGL, je njihova silvestrska publika že stalna, kljub temu pa se tudi v gledališču poznajo krizni časi, saj je bila prodaja morda nekoliko bolj »počasna« kot prejšnja leta, a vseeno so vstopnice razprodali že več kot mesec dni pred silvestrovim. Obiskovalci si bodo na velikem odru ogledali muzikal Sugar – Nekateri so za vroče, na Mali sceni pa komedijo Williama Shakespeara Ukročena trmoglavka. »Za silvestrovo vedno izberemo predstave, ki so žanrsko in vsebinsko dostopne čim širšemu krogu gledalcev,« še dodaja Belletova.

Nekaj vstopnic je še na voljo

»Silvestrsko predstavo izberemo glede na žanr predstave – po navadi so to komedije, ki občinstvo nasmejijo, razvedrijo in sprostijo ob vstopu v novo leto,« pa pravi umetniška vodja Slovenskega ljudskega gledališča Celje Tina Kosi. V novo leto bo gledalce tokrat pospremila komedija Zbrana dela Williama Shakespeara (okrajšano) v režiji Nikole Zavišića. Zanimanje za silvestrske predstave je vselej veliko in so vsako leto praktično razprodane, dodaja Kosijeva, za letošnjo pa je prostih še kar nekaj sedežev.

Tudi v Slovenskem narodnem gledališču Maribor pripravljajo tradicionalen silvestrski program, letos bosta to eno od najlepših del iz svetovnega opernega repertoarja, Verdijeva Traviata, ki bo na ogled v Veliki dvorani, in satirična komedija Nikolaja Vasiljeviča Gogolja Revizor, ki bo na sporedu v tamkajšnji Stari dvorani. Vstopnice za obe predstavi so še na voljo, nam je zaupal Alan Kavčič, ki v SNG Maribor skrbi za stike z javnostjo.

Gledališki uvod v najdaljšo noč leta pripravljajo tudi v SNG Nova Gorica, kjer bodo ponudili »komedijo o drami« Gozd Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega v režiji Egona Savina, v Prešernovem gledališču Kranj pa obiskovalce vabijo z Luttmannovo komedijo Sen v režiji Mateje Koležnik, ki ponuja »inteligenten humor in nepričakovane obrate«.