Priljubljena vokalna zasedba Perpetuum Jazzile je ob letošnjem zaznamovanju 30-letnice svojega delovanja že pripravila več dogodkov, včeraj pa so predstavili še v samozaložbi izdano knjigo Perpetuum Jazzile 30. Ta po besedah menedžerja skupine Boštjana Usenika, ki je sto strani debelo knjigo tudi uredil, omogoča vpogled v njihovo »preteklost, sedanjost in prihodnost«. Knjiga namreč vsebuje intervju z Markom Tiranom in Pedrom Karlssonom, ustanovnim in sedanjim glasbenim vodjo Perpetuum Jazzile, mnenja znanih glasbenih osebnosti o tej vokalni zasedbi, posvetila in vtise pevcev ob jubileju ter fotografije z letošnjega koncertnega spektakla The Show v ljubljanskih Stožicah.

Po besedah Usenika in grafičnega oblikovalca Saša Vrabiča so nameravali knjigo izdati že ob nedavnem koncertu v Stožicah, a so ugotovili, da bi tako ostali brez »pike na i« ob 30-letnici ustvarjanja skupine in da je zato z izdajo smiselno nekoliko počakati. Usenik je ob tem še poudaril, da je knjiga zasnovana dvojezično – slovensko in angleško – saj verjamejo, da je njihovo občinstvo nesmiselno ločevati na tuje in domače.

Peder Karlsson je o intervjuju z Markom Tiranom, ki ga vsebuje knjiga, dejal, da mu je všeč, ker je pogovor zapisan tak, kot je bil, brez »politične korektnosti«, saj je v njem zaznati tudi določena razhajanja v njunih mnenjih. »Na trenutke sva pač razpravljala o delovanju skupine... In to je super, ker pač ni končnega odgovora na vprašanje, kaj umetnik je,« je pojasnil Karlsson. »Tiran je pred 30 leti zasadil seme. Mlade pevce je izpostavil glasbi, ki je dotlej še niso poznali. Tomaž Kozlevčar, umetniški vodja Perpetuum Jazzile med letoma 2001 in 2010, je – morda brez zavestnega razmišljanja – nadaljeval v enakem duhu, jaz pa prav tako,« je še dejal.

Predsednik skupine Jan Trost je pristavil, da z izidom knjige Perpetuum Jazzile izraz svojega ustvarjanja premika na novo področje. »Na neki način skupina s tem postaja večna. Osebno menim, da je to največji pomen izida te knjige.« Glede načrtov za prihodnost so predstavniki skupine med drugim napovedali, da nameravajo svoje delovanje še naprej širiti tudi na tuje trge, predvsem v Nemčijo, Karlsson pa je ob tem poudaril, da je za skupino zelo naporno leto. Od septembra so se poleg intenzivnih priprav na koncert v Stožicah učili tudi komunikacije znotraj skupine in razmišljali o tem, »kaj bomo počeli naprej«. nr, sta