Tradicionalne Severjeve nagrade, ki jih Sklad Staneta Severja za najboljše dosežke na slovenskih odrih podeljuje že vse od leta 1971, so sinoči na Loškem odru v Škofji Loki dobile svoje letošnje lavreate. Za igralske stvaritve v poklicnem gledališču sta bila nagrajena Primož Pirnat in Pia Zemljič, nagrado za najboljšega študenta dramske igre je dobil Benjamin Krnetić, za najboljšega ljubiteljskega igralca pa Matej Čujovič.

Dobitnike je letos izbrala žirija, ki so jo sestavljali Damjana Černe (predsednica), Staša Mihelčič, Tea Rogelj, Branko Šturbej in Alenka Bole Vrabec. Članica umetniškega ansambla Slovenskega ljudskega gledališče Celje Pia Zemljič je nagrado za igralske dosežke v poklicnih gledališčih dobila za svoje vloge v matični hiši in Mini teatru. »Pia Zemljič že leta dokazuje, da je natančna, študiozna in zanesljiva interpretka širokega dramskega razpona,« je v obrazložitvi zapisala žirija. Član Mestnega gledališča ljubljanskega Primož Pirnat je bil nagrajen za vlogo Petruccia v komediji Williama Shakespearja Ukročena trmoglavka in dve vlogi iz dramskega cikla Carla Sternheima Iz junaškega življenja meščanov, trenutno pa na domačem odru navdušuje v predstavi Othello. »Pirnat z vsako novo kreacijo dokazuje, da je igralec izjemnega razpona, suveren, senzibilen, duhovit in sodoben,« ugotavlja žirija.

Nagrado za igralsko stvaritev študenta dramske igre so Benjaminu Krnetiću dodelili za vlogo Helikona v Camusovi Kaliguli, sicer diplomski uprizoritvi osmega semestra dramske igre. Kot je zapisala žirija, je lik zasnoval »sveže in inovativno«. Nagrado za igralski dosežek v slovenskem ljubiteljskem gledališču pa je žirija članu gledališča Loški oder Mateju Čujoviču namenila za vlogo Benedicta v melodrami Igre je konec Simona Graya. »Ko Čujovič spozna in začuti dramsko osebo, ta z njim zaživi polno, resnično in nekompromisno,« je menila žirija.