Fabjanova je danes nastopila kot v starih dobrih časih. Potem ko se ji skoraj dve leti ni uspelo prebiti v najboljšo šesterico finalistk, je danes izpit opravila z desetko. V kvalifikacijah ni šla na nož, v četrtfinalu in polfinalu pa tekla kot nekoč suverena Petra Majdič. Povedla kmalu po startu in vodstva do konca ni spustila iz rok in nog.

V finalu se tokrat ni izšlo, ob sebi je imela premočno konkurenco. Po startu je še imela priključek, spredaj sta tekli Švedinji, nato pa je na sceno znova stopila odlična Bjoergnova in vknjižila že deveto zmago na tem švicarskem prizorišču in skupno že 63. v svetovnem pokalu. Sicer se je morala 33-letna Norvežanka pošteno potruditi, saj je zmagala po fotofinišu, ki je pokazal zgolj centimeter prednosti pred drugouvrščeno Američanko Kikkan Randall, tretja je bila Nemka Denise Herrmann, ki je zmagala v kvalifikacijah.

"Res je, super občutek je, ko vem, da se lahko spet enakovredno merim z najboljšimi, saj je od zadnjega finala minilo res veliko časa. Morda sem bila danes malo negotova pred startom, zato sem toliko bolj napadala po posameznih vožnjah, vendar sem to plačala na koncu, ko mi je v drugem krogu zmanjkalo moči. Vidim, da sem zraven in zdaj bo lažje na naslednjih tekmah in treningih. Težko je bilo, po letih suše sem se bala, kako bo, ampak zdaj, ko sem prebila led, bo veliko lažje. Vesela sem, da je ta uvrstitev prišla na prvem sprintu v sezoni, še več jih bo januarja in se jih že zelo veselim," je po tekmi povedala Fabjanova.

Slabša lanska sezona ji ni vzela poguma, še bolj se je osredotočila na treninge, tudi klasičnega sprinta. "Volje mi ne manjka, res je, da sem lani imela ponesrečeno sezono, a vem, kje so bili razlogi. S tem se nisem obremenjevala, vedela sem, da sem zmožna priti v finale, zato sem danes toliko bolj vesela, da mi je uspel dober rezultat. Odtekla sem taktično, kot sem si zamislila. Moja slabša točka je klasični sprint, ki sem mu na treningih namenila precej več pozornosti. Ne vem, kje sem, ker še nisem imela tekme letos, a ta rezultat bo dodatna energija za naprej," je še povedala Fabjanova.

Lep uspeh Fabjanove so dopolnile preostale tri slovenske predstavnice, ki so se prav tako uvrstile med dobitnice točk. Višnarjeva je tekmo končala na 14. mestu, Alenka Čebašek je bila 16., Nika Razinger pa 26.

V moški konkurenci, kjer Slovenci danes niso nastopili, je zmagal Norvežan Anders Gloeersen (2:38,74), drugo mesto je osvojil Finec Martti Jylhae (+0,58), tretji pa je bil Rus Sergej Ustjugov (+1,00).

Naslednja postaja v smučarskem teku bo v Asiagu, ki bo gostil dva klasična sprinta, posamičnega in ekipnega.