Manjše presenečenje je bil mladinski državni rekord Stevensa 26,97, ki je lasten rekord popravil za 44 stotink in se prvič v karieri spustil pod mejo 27 sekund. A 18-letni plavalec kranjskega Triglava, v tej disciplini je tudi mladinski svetovni prvak, si je tak izid želel: "Po načrtih. Vesel sem, da sem glede na 100 prsno tukaj lahko odplaval ta izid. Zdaj ciljam na finale."

Dugonjić je rutinirano opravil s še enim od številnih predtekmovanj na velikih tekmah. "Na 50 prsno ni veliko kalkuliranja. Plaval sem na zmago v skupini. Tukaj se vse odvije hitro, ni veliko preračunavanj, a popoldan se moram psihično boljše pripraviti, se zbuditi, spiti kakšno kavo ... Predvsem se moram osredotočiti na skok in na obrate," je ocenil Korošec, ki bo branil lanski bron iz Chartresa, že v petek pa je osvojil bron na 100 prsno.

Velike načrte, cilj je bil finale, je imel na 200 delfin tudi Robert Žbogar, ki je bil rezultatsko z 1:55,68 skoraj dve sekundi oddaljen od dve leti starega osebnega rekorda. Kot 18. je bil daleč od finalne deseterice: "Enostavno nisem zdržal. Začel sem v redu, kasneje pa nisem pokazal delfina, ki ga znam. To ni to, kar sem si želel."

Za nov osebni rekord je na 1500 prosto poskrbel Martin Bau s 15:06,35 na 1500 metrov prosto. Po dopoldanskem delu se je uvrstil na 10. mesto, po finalu bo bržkone 20. "Rezultat je super. Izboljšal sem osebni rekord, ki sem ga odplaval avgusta. Pričakoval sem še kakšno sekundo boljše, a očitno me je štiristotka malo bolj utrudila, kot sem mislil," je bil še enkrat zadovoljen Bau.

Nastopila so tudi dekleta na 400 prosto. Med Slovenkami se je s 4:08,67 na 19. mesto prebila Tjaša Oder, ki je končala EP in je z mislimi tudi že pri bližnjem odhodu na študij v ameriško Arizono. "Lahko sem zadovoljna. To je moj najboljši dosežek zjutraj, nikakor pa to ni moja paradna disciplina," je povedala tekmovalka, ki je z osmim mestom na 800 prosto dosegla enega večjih slovenskih uspehov na Danskem.

Njena klubska kolegica Gaja Natlačen je s 4:12,54 osebni rekord popravila za več kot dve sekundi in bila 25., skromno pa se je z 38. mestom odrezala Špela Bohinc iz Ilirije. Vedno nasmejana Natlačnova je bila po osebnem rekordu zelo zadovoljna: "V redu je. Sicer pa sem sama bolj specialistka za dolge proge na 800 in 1500 prosto, kamor se usmerjam."

Manj od pričakovanj je bilo tudi 24. mesto Tjaše Vozel na 100 prsno, ki bi se z dosežkom blizu osebnega rekorda gladko zavihtela med polfinaliste, 1:07,96 pa zadostuje za drugo rezervo popoldanskega dela. "Rabim bolj natančno analizo. Na razplavanju sem bila zelo hitra, počutila sem se dobro ... bo pač drugič boljše." Za polfinale je Vozlovi zmanjkalo vsega 25 stotink sekunde. Mesto slabši je bil na 100 mešano Žiga Cerkovnik. "V redu je, blizu osebnega rekorda."