Iz Severne Amerike ste se vrnili s precej večjo točkovno bero kot v preteklih letih. Predvsem je blestela Ilka Štuhec. Kje se skriva glavni razlog za napredek?

Verjetno je vse skupaj splet več okoliščin. Predvsem dobrega dela v pripravljalnem obdobju in napredka v tehničnih disciplinah. Če govorim o Ilki, je starejša, ima več izkušenj, pozna prizorišča, fizično se počuti močno in skupek vsega tega so boljši rezultati. Lani smo si postavili cilj, da se Ilka v hitrih disciplinah uvršča do 20. mesta, kar ji je ob koncu sezone v večji meri tudi uspelo. Cilji v letošnji zimi pa so uvrstitve med najboljših petnajst.

Koliko Ilki Štuhec še manjka do najboljših alpskih smučark?

Manjkajo ji predvsem izkušnje. To se je pokazalo na tekmi v Lake Louise, ko na ključnem delu proge nikakor ni našla prave linije, kar niti ni bilo presenetljivo. Najhitrejše tekmovalke so denimo ta odsek presmučale petkrat ali 25-krat več kot Ilka, kar se je seveda poznalo pri časih. Zato verjamem, da ima Ilka vse sposobnosti, da bo nekoč povsem pri vrhu tako v Lake Louise, kjer so zelo pomembne izkušnje, kot tudi na drugih prizoriščih. Smuk je disciplina, ki zahteva daljše obdobje spoznavanja.

Na začetku sezone je vodilna tekmovalka v svetovnem pokalu Švicarka Lara Gut. Tudi Tina Weirather iz Liechtensteina, ki trenira z njo, je zelo hitra. Ali ta dekleta denimo trenirajo bolje od slovenske reprezentance?

Nisem zasledil, da bi denimo Lara in Tina trenirali drugače od nas. Lokacije naših treningov so se precej pokrivale s švicarsko reprezentanco. Na južni polobli so naredili enak program kot mi, le da so bili v Ushuai in La Parvi en teden pred nami. Res je sicer, da so imeli kasneje še dodaten trening v Zermattu. V nasprotju z nami so imeli nekaj dni več na razpolago smukaški teren v Copper Mountainu. Lara Gut je nesporno odlična alpska smučarka, kar drži tudi za Tino Weirather. Poleg tega Lara dela s švicarsko reprezentanco s posebnim programom. Ko ji odgovarja trening s švicarsko reprezentanco, se ji priključi, ko pa ne, si organizira samostojen trening. To je denimo storila v Čilu, ko je bazo v La Parvi zamenjala s 500 km oddaljenim smučiščem. To si lahko privošči, kar je v svetovnem pokalu redkost. Bivši trener Tine Weirather se je v tej sezoni priključil ameriški reprezentanci, ona pa dela s švicarskimi trenerji. Očitno so ji spremembe dobro dele.

Povejte iz prve roke, kaj se je dogajalo z Matejo Robnik. Iz ZDA so prihajale informacije, da naj bi imela nekdanja reprezentantka zagotovljen veleslalomski nastop, pa je kasneje ni bilo na startu.

Zadeva je bila sila preprosta. Dogovorili smo se, da bomo izvedli pregledni trening, na katerem bomo imeli trenerji in tekmovalke vpogled v pripravljenost smučark. V skupnem seštevku treh časov je bila najhitrejša Mateja Robnik, ki je bila boljša od Ilke Štuhec, Vanje Brodnik in Maruše Ferk. Imel sem sestanek z njenim trenerjem, na katerem sva se dogovorila, da bo Mateja startala na veleslalomski tekmi, razen v primeru, da se katera izmed tekmovalk na superveleslalomu uvrsti do desetega mesta. Ker je bila Ilka četrta, si je torej priborila start. Z Ilkino uvrstitvijo na drugo progo se je moja odločitev izkazala za pravilno. O vsem skupaj sem tudi obvestil Dušana Blažiča, tako da so bili vsi računi odprti.

Vrnitev Ane Drev v karavano svetovnega pokala je bila z rezultatskega stališča slaba, povrhu pa je bila zaradi prezgodnjega starta še diskvalificirana. Se bo na naslednjih preizkušnjah sposobna uvrščati med najboljših 30?

Ana je opravila zelo dober trening (po operaciji kolena je začela trenirati kasneje – op. p.). Preden smo šli v ZDA, je kazala dobre vožnje. Verjeli smo, da se bo sposobna uvrstiti med prvih 30. Potem pa se ji je na tekmi pripetila neprijetna stvar, saj se je na progo pognala štiri sekunde, preden je dal starter dovoljenje. Ana se je kasneje udeležila še dveh tekem Nor-Am, na katerih je pokazala nekaj dobrih voženj. Zaupamo ji in seveda računamo, da se bo uvrščala na drugo progo.

Ilka Štuhec je v veleslalomu Sloveniji priborila dodatno kvoto v svetovnem pokalu, ki sedaj znaša pet smučark. Katere tekmovalke so v igri za start?

V Sloveniji imamo štiri tekmovalke, ki so na svetovni lestvici uvrščene med stoterico. To so Tina Maze, Ana Drev, Katarina Lavtar in Mateja Robnik. Peta smučarka lahko na tekmi nastopi iz nacionalne kvote. Matejo Robnik smo povabili k sodelovanju, saj bomo imeli kvoto petih tekmovalk najmanj za naslednje tri tekme. Mateji smo tudi ponudili trening z reprezentanco. Sprva se nam na elektronsko pošto ni odzvala, zato smo ji v začetku tedna poslali še eno sporočilo, na katerega nam je odgovorila, da nam želi uspešen nastop na tekmah. Ker torej Mateje ne bo z nami, po pravilih FIS ne moremo zapolniti kvote petih veleslalomistk, zato bomo nastopili s štirimi.

Kakšni so odnosi s Tino Maze in njeno ekipo?

Tega nočem in ne bom komentiral.