Z EP v kratkih bazenih so se plavalci praviloma vračali s kolajnami okoli vratu. So tudi letošnji cilji visoko zastavljeni?

Dejansko imamo v odpravi le enega plavalca, Damirja Dugonjiča, ki lahko poseže tako visoko. Želja je, da bi še komu uspela uvrstitev v finale in polfinale, a bo veliko odvisno tudi od dnevne norme.

Reprezentanca je močno pomlajena. Kdo od mladih bi lahko že na Danskem presenetil?

To so nehvaležne napovedi. Vsi plavalci so dosegli zahtevane kriterije, kako pa se bodo dejanski znašli na zahtevni tekmi, se bo videlo v prihajajočih štirih dneh. Nikogar ne želim posebej izpostavljati.

Kakšna je pripravljenost najmočnejšega aduta Dugonjiča, je dovolj motiviran?

Če ne bi bil motiviran in pripravljen, se prvenstva ne bi udeležil.

Nastopila bo tudi mešana štafeta, kakšen je njen potencial?

Štafeta bo plavala na pobudo Dugonjiča. Štafete so zelo nepredvidljive, skupno je prijavljenih 24, a konkurence ne poznam. Tudi najmočnejše ekipe lahko taktično spreminjajo sestavo, saj ni določeno, katero tehniko plava plavalec ali plavalka. Oceno je težko podati, lani na evropskem prvenstvu je bila mešana štafeta prvič na sporedu, zato ni konstantnih izidov, na podlagi katerih bi lahko vedeli, kako visoko so lahko uvrstimo.

Finančni položaj v slovenskem športu, tudi v plavanju, ni rožnat. Kako otežene so bile priprave zaradi pomanjkanja denarja?

Plavalna zveza se ves čas srečuje s pomanjkanjem sredstev. Glede na to, da je reprezentanca zdesetkana in je del moštva na študiju v ZDA, program pa minimalno naravnan, nekako še shajamo. Toda v primerjavi z drugimi reprezentancami si ne moremo privoščiti niti pet odstotkov tega, kar si lahko privoščijo konkurenti.

V reprezentanci prvič po letu 1996 ne bo Petra Mankoča, ki je bil nekakšna garancija za kolajno. Ga boste pogrešali?

Prišlo je do zamenjave generacij. Ni le Peter Mankoč tisti, ki bi ga pogrešali. Toda v Damirju Dugonjiču je dobil več kot dostojnega naslednika, samo želim si lahko, da bo garancija za kolajno z vsake velike tekme v prihodnosti.

Kdaj se vrača Anja Klinar, ki je zadnji dve veliki tekmi zaradi poškodbe rame izpustila, kakšna je zgodba glede Anje Čarman, ki januarja pričakuje otroka, se bo vrnila v bazen?

To bi morali vprašati plavalki sami. Pri Klinarjevi je vse odvisno od rehabilitacije poškodbe, ali ji bo to dejansko tudi uspelo, nato pa bomo videli, kakšna bo njena odločitev. Pri Čarmanovi velja podobno. Nimata pa pogodb s plavalno zvezo, zato se prosto odločata, ali bosta še plavali ali ne.