Danes je tako v prodajo šlo 125.000 ploščic z največjega »jadra« operne hiše (oblika stavbe namreč spominja bodisi na jadrnico bodisi na školjko), med njenimi prvimi virtualnimi lastniki pa je hollywoodski igralec, sicer Avstralec, Hugh Jackman.

»Operna hiša je mojstrovina, ki pripada vsem nam,« je ponosno dejal igralec, ki z družino tudi živi v Sydneyju. »Takšen način lastništva in hkrati pomoči je odličen način, da ljudje pokažejo ponos in čustva, ki jih imajo do ene največjih ikon tega časa,« je dodal.

V sklopu kampanje »Postanite lastnik naše hiše« posamezne ploščice prodajajo med 100 in 400 avstralskih dolarjev, cilj pa je zbrati 15 milijonov avstralskih dolarjev (okoli 10 milijonov evrov). S tem denarjem bodo stavbo obnovili, s preostankom pa organizirali več brezplačnih dogodkov za javnost, poroča AFP.

Kupci sicer ne bodo mogli dobiti ploščic, jih bodo pa s posebno lasersko tehnologijo lahko naredili edinstveno, njene fotografije bodo lahko delili po spletu, tam pa tudi iskali »sostanovalce«, ki so tako kot oni darovali denar za obnovo.