Katja, imeli ste zahtevno nalogo v prvi predaji. Tek ni bil tak, kot ste si želeli?

Zelo sem razočarana s svojim tekom. Zelo težko sem tekla že na sobotni desetki v klasiki (68. mesto, op. p.), a sem se poskušala prepričati, da bo na štafetni tekmi veliko bolje, vendar je bilo enako težko. To je daleč od tistega, kar sem kazala na uvodnih tekmah v Beitostolnu in Ruki ter kar sem kazala na treningih. Sicer sem imela po Kuusamu nekaj zdravstvenih težav, ko nisem naredila nobenega hitrega treninga v zadnjem tednu, a kar ne morem se sprijazniti s tem, da je forma toliko padla. Še posebno težko je bilo zaradi prve predaje in se je pred mano naredila velika »luknja«. Moj zaostanek minute in 27 sekund za Norvežanko Heidi Weng (6. na sobotni desetki, op. p.) je bil prevelik, kar 45 sekund sem bila za Poljakinjo pred mano. Zaradi tega je bilo še veliko težje tudi za druge, saj niso imele pravega stika s konkurenco, da bi lažje lovile.

Je bila storjena napaka, da si se pred tako pomembno štafetno tekmo odločila za start na sobotni desetki?

Mislim, da ne. Pričakovala sem, da bo start koristen, saj mi je manjkal hiter trening. Mislim, da sem odtekla bolje kot v soboto, a je bilo vseeno prepočasi. Ritem je bil neprimerljiv tistemu izpred dveh tednov na tekmi FIS ali Ruki.

Med tekmo je snežilo, komentarji o novi progi govorijo o ekstremno težkem profilu. Za vas je bila tekma kot doma, saj Lillehammer leži blizu norveškega doma.

Zaradi tega sem še bolj razočarana. Ko ne gre, je vse v poznanem okolju še težje. V Lillehammerju so zgradili nov tekaški stadion, proga je ekstremno težka, pogoji s sneženjem so bili zelo zahtevni, a na to se ne morem izgovarjati.

Štafeta je po razvrščanju, če upoštevamo le eno štafeto iz posamezne države, na devetem mestu. Osmo mesto je norma OKS.

Vem, normo OKS smo zgrešile za eno mesto. A nismo bile blizu. Francozinje so bile točno minuto pred nami, Poljakinje okoli 50 sekund. Hudo mi je, ker je štafeta prav z mojim tekom največ izgubila. Za tek med osmerico bi morale vse štiri teči fantastično, vsem štirim bi se moral tek posrečiti v najboljši meri. Potem bi šlo. Tako nam ostane le to, da razmišljamo o naslednjih tekmah.

Naslednje prizorišče je Davos, kjer je prva sprinterska tekma v drsalni tehniki, potem sledi Tour de Ski.

Odhoda v Davos se, če sta moja teka tu v Lillehammerju odraz forme, kar malo bojim. Tam je tekma na veliki nadmorski višini, kar še oteži razmere. Bom pa nastopila samo v sprintu, ne pa tudi na drsalni desetki. Za Tour de Ski pa sem se že pred začetkom sezone odločila, da ga bom izpustila kot lani. Januarja sledijo tri prizorišča, kjer bo veliko priložnosti za dokazovanje v sprintu. Najprej pa moram dobro razmisliti, kako v takem stanju prilagoditi trening. mm