Več kot 500 mladih pevcev iz trinajstih zborov iz vse Slovenije že dalj časa pridno vadi za veliki skupni koncert ob svetovnem dnevu zborovskega petja, ki bo v nedeljo ob 18. uri na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma. Sprva so vadili vsak zase, nato pa sta imela novembra po dva zbora iz vsake regije skupno vajo. Vsi skupaj se bodo prvič srečali na dopoldanski vaji na dan koncerta, kjer bo glavni izziv vseh vpletenih uglasiti in ukrotiti vso to množico glasov, napovedujejo organizatorji. Koncert združenih mladinskih zborov pod imenom Potujoča muzika Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) organizira že drugič; želijo si, da bi to postal tradicionalni bienalni dogodek. Poudarjajo še, da je nastop na velikem odru nagrada najboljšim zborom in hkrati spodbuda slovenskim skladateljem, da za to priložnost napišejo novo delo.

V Sloveniji v treh profesionalnih, 1100 ljubiteljskih ter še 780 otroških in mladinskih zborih prepeva več kot 64.000 pevcev. Kljub priljubljenosti zborovskega petja pri nas je nekoliko manj zanimanja za mladinske zbore. O koncertu združenih mladinskih zborov so se začeli pogovarjati pred tremi leti na državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju ob Savi. Ugotavljali so, da mladinski zbori delujejo v čedalje težjih razmerah; zaradi obilice izbirnih predmetov, ki jih imajo mladi v šoli, zborovodje zelo težko organizirajo skupne vaje in potem običajno vadijo le z nekaj pevci ter izbirajo lahkotnejšo literaturo. Prišli pa so do sklepa, da lahko takšen gigantski zborovski dogodek vendarle zbudi zanimanje pri mladih. Navsezadnje druženje v zborih spodbuja občutke pripadnosti, ob petju pa tudi ustvarjalnosti. Pravzaprav sta po tej debati nastali dve prireditvi, poleg Potujoče muzike še množični zborovski BUM v Mariboru, ki naj bi ravno tako populariziral petje in slovensko zborovsko literaturo.

Na nedeljskem koncertu bodo mladim grlom dirigirali Damijan Močnik, Tomaž Pirnat in Matjaž Vehovec, na odru pa se jim bodo pridružili še pianist Tadej Horvat, Slovenski tolkalni ansambel StoP in trobilci Orkestra Slovenske vojske. Potujoča muzika pa očitno v nedeljo še ne bo izzvenela, saj namerava JSKD novo naročeno zborovsko literaturo izdati tudi v notni obliki. im