Na skupnem trgu obeh Goric bodo se bo pod ogrevanim šotorom predstavilo 25 vinarjev iz vseh štirih primorskih vinorodnih okolišev, zraven pa bodo tudi rojaki iz italijanske strani Brd – iz Collia, ki so orali ledino prepoznavnosti naravnih maceriranih belih vin v širnem svetu. Tovrstna vina danes nekateri imenujejo tudi biološka, biodinamična ali jantarna, vse bolj pa se jih oprijema vzdevek »oranžna vina«. Preprosto povedano, gre za bela vina, ki so pridelana na način rdečih vin. Po maceraciji (kuhanju vina) se takšna vina obarvajo z značilno zlatorumeno oziroma jantarno barvo, saj se navzamejo barve grozdne lupine, pečk in včasih tudi peclja.

V sosednjem, malo manjšem šotoru bodo s tipičnimi primorskimi jedmi druženje simbolično zaokrožili kuharji. Višje lege bodo zastopali Idrijčani iz družine Žigon s svojimi žlikrofi, Goričane Janko Štekar s krodegini in repo, Istrijane pa Sandi iz Belvedurja s fuži in tartufi.

Dogodek v sklopu evropskega projekta Solum organizirata Mestna občina Nova Gorica in Pokrajina Gorica. S projektom Solum si želita obe Gorici povečati prepoznavnost v širšem srednjeevropskem prostoru. In katera je bolj priročna vsebina za dosego tega cilja, kot prav vinska zgodba s svojimi posebnosti in vrhunskimi vinarji čezmejne regije?