Minuli smučarski konec tedna ni minil v znamenju Tine Maze, kot so bili slovenski ljubiteljski športa vajeni v prejšnji sezoni, temveč je najboljšo uvrstitev konca tedna dosegla Ilka Štuhec. Mariborčanka je s četrtim mestom na sobotnem superveleslalomu dosegla uspeh kariere. Točke je osvojila na vseh treh tekmah v Beaver Creeku (tekmovalke so se v petek pomerile še v smuku in včeraj v veleslalomu). Presenetljivo je, da je Štuhečeva točke dobila tudi včeraj, kajti doslej je bila specialistka za hitre discipline, v zadnjem času pa je precej napredovala tudi v veleslalomu, zasedla je 23. mesto. Mazejeva je v svoji paradni disciplini sicer prehitela mlajšo kolegico iz reprezentance, a znova ni dosegla pričakovanj. Po prvi progi je bila šesta, na koncu pa končala na enajstem mestu. Zmagala je Švedinja Jessica Lindell - Vikarby pred Američanko Mikaelo Shiffrin (+0,09), tretja pa je bila Tina Weirather iz Liechtensteina (+0,56).

Odlična na strmini

Na sobotnem superveleslalomu je Črnjanka smučala še bolj zadržano (zasedla je 14. mesto), medtem ko je Štuhečeva za uvrstitvijo na stopničke zaostala za 14 stotink. Zmagala je Lara Gut (1:18,42), druga je bila Avstrijka Anna Fenninger (+0,92), tretja pa njena rojakinja Nicole Hosp (+1,11).

Ilka Štuhec, ki je nastopila kot tretja, je izkoristila dobre pogoje. Nekdanja dvakratna mladinska svetovna prvakinja je že 5. februarja letos na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojila šesto mesto, kar je njena edina uvrstitev med deseterico na velikem tekmovanju. V svetovnem pokalu je četrtič prišla med prvo deseterico, najvišje doslej je bila na šestem mestu na smuku v kanadskem Lake Louisu, še dvakrat pa je bila deseta.

»Ilka Štuhec je že nekaj časa napovedovala tak izid. Imela je nekaj smole s progo in težav na zgornjem delu. Super je peljala na strmini in nato s tega dela odnesla veliko hitrosti v zaključni del. V zadnjem času smo veliko izboljšali na treningih. Tu gre pohvala in zahvala tehničnemu trenerju Denisu Šteharniku. Velik napredek je bil storjen v veleslalomu in posledica so tudi odlični izidi v hitrih disciplinah. Cilji so višji kot v lanski sezoni, kar bo treba potrjevati vedno znova,« je dejal vodja slovenske ekipe Andrej Možina. Štuhečeva je morala po tekmi na dopinško kontrolo, nato jo je čakal še trening veleslaloma, ki se je očitno obrestoval.

Massi nezadovoljen s pristopom

Na prizorišču prihodnjega svetovnega prvenstva, ki bo leta 2015, so tekmovalke progo Ujed prvič preizkusile v petek, najbolje pa se je na njej znašla Gutova, ki je konec tedna končala z dvema zmagama. Zmagovalki uvodnega veleslaloma na ledeniku Rettenbach nad Söldnom se je na drugem mestu najbolj približala Tina Weirather, Italijanka Elena Fanchini je bila tretja. Gutova je vpisala peto zmago v svetovnem pokalu. Mazejeva in Štuhečeva sta si razdelili 16. mesto.

Vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi po smukaški tekmi ni bil zadovoljen s pristopom Mazejeve, ki je pokazala preveliko spoštovanje do strmine: »Kljub takemu pristopu bi bilo njeno smučanje dovolj za tretje mesto, ampak pripetila se ji je velika napaka, tako da se ni dalo narediti več, kot je iztržila. Tina se je zelo negotovo lotila vstopa v strmino, v zgodnjem delu je začela dobro, nato pa bi morala pokazati nekaj prave veleslalomske vožnje, ki je bila nujna za takšno zahtevno tehnično progo. Prisoten je še strah, upam, da bo šel že danes stran. Če Tina smuča, kot zna, lahko zmaga na vsaki tekmi. Trenutno še nismo na tem nivoju, je treba počakati in biti potrpežljiv. V tem trenutku lahko iz dneva v dan obrne tekmo, lahko je spredaj, lahko pa je 15.« sta, aro