Ključni trenutek je bil zaključek polfinalnega teka. V vzponu, ki so ga organizatorji pred leti obljubili poimenovati po Petri Majdič, je zaradi zapleta z imenovano Nemko izgubila hitrost in v cilj pritekla kot tretja z istim uradnim časom za slednjo in Rusinjo Jevgenijo Šapovalovo, kasneje tretje- in četrtouvrščeno v velikem finalu. »Na vzponu sem bila v isti smučini kot Herrmannova, začelo ji je spodrsavati, kar je tudi mene upočasnilo. Na vrh klanca sem zato pritekla v ozadju skupine. V finišu sem bila občutno močnejša in hitrejša, celo tvegano sem se vrinila v ciljni ravnini, a je bilo žal premalo,« je opisala Blejka, ki je lani pod gričem Ruka osvojila šesto mesto.

Za nameček je zaradi hitrejše druge polfinalne skupine s Kowalczykovo, ki ne pozna usmiljenja, izgubila možnost uvrstitve v finale po času kot srečna poraženka. Naključje je naneslo, da je tudi Katjin norveški princ Ola Vigen Hattestad končal tik ob zmagovalnem odru, za rojakom Brandsdalom, svetovnim rekorderjem na 100 metrov na smučeh Rusom Antonom Gafarovom in Švedom Petersenom, medtem ko je bil zvezdnik Petter Northug deseti.

»Ola je zadovoljen, a kar naključje je, da je stopničke zapravil na podoben način, kot se je pripetilo meni. No, ne smem preveč tožiti. Sedmo mesto je dober rezultat. Predvsem zato, ker sem pokazala enega najboljših tekov v karieri. Dobila sem potrditev, da sem močna. Tudi taktično sem tekla učinkovito, brez 'čaranja'. Res močno sem se počutila v zaključku, kar tu v Ruki z zahtevnim zaključkom v klanec veliko pomeni. Ob tem me sprinti niso izčrpali in z dobrim občutkom optimistično čakam tudi današnjo drugo etapo na pet kilometrov klasično,« je pristavila Višnarjeva, potem ko je vpisala šesti dosežek kariere in štirinajsto uvrstitev med deseterico.

Zjutraj ni kazalo na to. Kvalifikacije so bile mali šok. Višnarjeva, vajena tudi najboljših časov, je dosegla le 26. čas. Za najhitrejšo Marit Bjoergen, ki je potem izpadla v četrtfinalu, je zaostala debelih šest sekund. »Časi kvalifikacij so se tudi meni zdeli čudni, saj nisem mogla verjeti, da bi v enem tednu toliko padla v pripravljenosti. Delno sem razloge iskala v smučeh. A me ni potrlo. Kvalifikacije sem odmislila. Vedela sem, da so izločilni teki povsem nova tekma,« je razložila v dokaz zrelosti. V četrtfinalu je rutinirano prehitela finski tekačici Lehteenmakijevo in Kylloenenovo, peto in šesto iz kvalifikacij. Današnji drugi dan trojčka Ruka starta deveta z zaostankom 18 sekund za Kowalczykovo.

Alenka Čebašek je dosegla 50., Barbara Jezeršek pa 71. čas. Tako se kot še cela vrsta vrhunskih tekačic (Skofterudova, Steirova, Wengova) nista uvrstili med najboljšo trideseterico. Od Čebaškove in Jezerškove, ki imata 39 oziroma 44 sekund zaostanka, je pričakovati, da se bosta podali v divji lov, predvsem v nedeljo na deset kilometrov drsalno.

Izidi klasičnega sprinta, ženske: 1. Kowalczyk (Pol), 2. Randall (ZDA), 3. Herrmann (Nem), 4. Šapovalova (Rus), 5. Brun-Lie (Nor), 7. Višnar, 50. Čebašek, 71. Jezeršek (vse Slo), moški: 1. Brandsdal (Nor), 2. Gafarov (Rus), 3. Peterson (Šve), 4. Hattestad (Nor), 5. Krijukov (Rus).