Slovenski začetek sezone v hitrih disciplinah je bil slabši, kot so kazali časi na vseh treh treningih. Ilka Štuhec in Tina Maze sta na smuku, ki vsebuje vse prvine klasike, dosegli enak čas, z več kot dvesekundnim zaostankom pa sta zasedli 16. mesto. Maruša Ferk in Vanja Brodnik sta ostali brez točk svetovnega pokala.

Lara Gut je ob prihodu v cilj kazala nekaj nezadovoljstva. Zavedala se je namreč, da so vse najboljše smukačice na svetu še na startu, poleg tega pa je dosegla približno pol sekunde slabši čas, kot ga je na zadnjem treningu, ko je z več kot sekundo ugnala konkurenco. Kljub temu je njen čas zadostoval za njeno peto zmago v svetovnem pokalu, najbolj pa se ji je približala Tina Weirather iz Liechtensteina, ki ves čas trenira s švicarsko reprezentanco. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra se je uvrstila Italijanka Elena Fanchini. Po videnem je v smuku odlično pripravljena tudi Nemka Maria Hoefl-Riesch, a je naredila veliko napako, brez katere bi se gotovo uvrstila na zmagovalni oder in zasedla sedmo mesto.

»Žal mi je, da ni tekmovala tudi Lindsey Vonn. Želim ji čim hitrejše okrevanje,« je Lara Gut po zmagi uvodoma zapihala na dušo ameriški reprezentanci, ki ji je omogočila odličen trening v Copper Mountainu. Vzdušje v cilju je bilo zelo dobro, čeprav se nobena ameriška smučarka ni uvrstila med najboljšo deseterico, kar je bilo presenetljivo. »Lepo je zmagovati. Ključ do uspeha? Prepričana sem, da sem trenirala bolje kot tekmice,« je sklenila Švicarka.

Danes se bodo alpske smučarke v Beaver Creeku merile v superveleslalomu, jutri pa v veleslalomu. »Prvi smuk je vedno zelo zahteven, saj potrebujem več časa, da se privadim na hitrost. Če naredim dober zavoj, dobim takšno hitrost, da se je še sama ustrašim. In pri tako velikih hitrostih potrebujem nekoliko več časa, da si upam bolj napasti. Tehnični smuk mi je sicer zelo všeč,« je povedala Tina Maze, pred današnjo in jutrišnjo preizkušnjo pa je Črnjanka optimistično napovedala: »V Severni Ameriki sem opravila zelo dober trening in lahko rečem, da tako v superveleslalomu kot veleslalomu smučam bistveno bolje kot na začetku sezone.«

Moški se bodo danes pomerili na prvem smuku sezone v Lake Louisu, jutri pa se bodo v Kanadi preizkusili še v superveleslalomu.

Izidi prvega smuka sezone za ženske v Beaver Creeku: 1. Gut (Švi) 1:41,26, 2. Weirather (Lie) +0,47, 3. Fanchini (Ita) +0,98, 4. Suter (Švi) +1,04, 5. Fenninger (Avs) +1,13, 6. Aufdenblatten (Švi) +1,20, 7. Hoefl-Riesch (Nem) +1,23, 8. Fischbacher (Avs) +1,29, 9. Kaufman-Aufdenhalden (Švi) +1,49, 10. Sterz (Avs) +1,66, 16. Štuhec in Maze po +2,08, 39. Ferk +3,79, 50. Brodnik (vse Slo) +5,04.