Začetek svetovnega pokala v alpskem smučanju v hitrih disciplinah je v tej sezoni še posebno pomemben. Ne zaradi dejstva, da je sezona olimpijska, temveč zato, ker pri ženskah poteka na prizorišču, na katerem bo v prihodnji sezoni svetovno prvenstvo. Beaver Creek slovi po tem, da na njem vsako leto poteka moška smukaška klasika (ta bo prihodnji konec tedna), teren pa je med najtežjimi tremi na svetu. Ženske na progi Ptic roparic (Birds of prey) sicer ne bodo tekmovale, bodo pa nastopile na povsem novi progi, ki se imenuje Ujeda (Raptor).

Najbolj je časopisne stolpce v času prihoda karavane alpskega smučanja iz Evrope v Severno Ameriko polnila Lindsey Vonn. Prve informacije po njenem hudem padcu na treningu v Copper Mountainu so bile zelo resne. Najboljša ameriška smučarka vseh časov si je nategnila letos rekonstruirane križne kolenske vezi. Spodbudno je bilo, da bo lahko Lindsey Vonn na olimpijskih igrah v Sočiju branila olimpijski kolajni iz Vancouvra, bo pa izpustila uvodne preizkušnje v Beaver Creeku. Koliko novega strahu je zaužila ob padcu, ne ve nihče. Lindsey Vonn je včeraj dejala, da se bo na bele strmine vrnila prihodnji konec tedna v Lake Louisu, kjer je v svoji karieri dosegla že neverjetnih 14 zmag svetovnega pokala. »Počutim se vsak dan bolje. Upam, da mi bo do Kanade uspelo opraviti kakšen trening v Vailu. Res sem doživela padec ob neugodnem času, a sem vesela, da imam še vedno povsem realne možnosti, da bom na olimpijskih igrah v Sočiju najboljša,« sporoča Lindsey Vonn.

Alpske smučarke so v večini navdušene nad progo, na kateri bo čez dobrih 14 mesecev potekalo svetovno prvenstvo. Izmed Slovenk se je na prvih dveh treningih najbolje znašla Ilka Štuhec. Na včerajšnjem treningu je Mariborčanka, ki je pred odhodom v ZDA v Sloveniji opravila še trening varne vožnje, na katerem je bila v nasprotju s številnimi Slovenci tudi prisotna, dosegla tretji čas. Tina Maze je bila na progi, ki jo je organizatorjem zelo hvalila, sedma, najhitrejša pa je bila Švicarka Lara Gut.

Moška sezona svetovnega pokala se bo začela v Lake Louisu (včerajšnji trening smuka je odpadel), ki je tradicionalno ena najmanj atraktivnih preizkušenj tako za gledalce kot tekmovalce. Moški radi preizkušnjo poimenujejo kar ženski smuk, na njem pa so večkrat odvisni od sreče z vremenom. Slovenska realnost pa je bila v preteklosti takšna, da tekmovalci v hitrih disciplinah v Kanadi nikoli niso blesteli. Čeprav je reprezentanca v tej sezoni najmanjša v zadnjih sezonah, bosta imela Andrej Šporn in Rok Perko lepo priložnost, da z vidno uvrstitvijo potrdita govorice o odličnem treningu v Severni Ameriki in da v olimpijski sezoni vlijeta slovenski reprezentanci žarek upanja.

Medtem ko je pri moških slovenska reprezentanca v hitrih disciplinah tako majhna, da ni nobenih težav pri določitvi imen za tekmo svetovnega pokala, je drugače pri ženskah. Te bodo po vsaki preizkušnji posebej izvedele, katera bo poleg Tine Maze nastopila naslednji dan. Največja gneča je trenutno v veleslalomu, kjer se po poškodbi kolena na marčevskem finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju vrača Ana Drev, na treningih pa je bila hitrejša od tekmic Mateja Robnik. Smučarka, ki se je predlani preselila na študij v ZDA, v tej sezoni pa se želi uvrstiti v slovensko olimpijsko reprezentanco, pa čeprav je ni niti med kandidati Olimpijskega komiteja Slovenije.

Spored svetovnega pokala v alpskem smučanju, ženske (Beaver Creek), danes: smuk (ob 18.45), jutri: superveleslalom (18.45), nedelja: veleslalom (prva proga ob 17.45, druga ob 20.45), moški (Lake Louise), jutri: smuk (ob 20. uri), nedelja: superveleslalom (ob 19. uri).