Slovenski tabor nemara od konca kariere Petre Majdič še ni pričakoval začetka tako optimistično. In to kljub temu, da se je Vesna Fabjan odločila, da »Nordijsko otvoritev« izpusti (danes pričakujejo okoli 15 stopinj Celzija pod ničlo) iz previdnosti v skrbi za zdravje zaradi slabih preteklih izkušenj in ga raje zamenja za trening na Pokljuki.

Katja Višnar bo brez dvoma danes v sprintu v drsalni tehniki v ožjem krogu favoritinj za zmagovalne stopničke. Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek pa sta na na pripravljalnih tekmah nižjega nivoja na Norveškem dokazali, da sta sposobni tudi na sobotni tekmi v klasiki na pet kilometrov in nedeljski zasledovalni tekmi v drsalnem slogu ostati med trideseterico najboljših. To od dobe kraljice Petre ni samoumevno. Mimogrede, v sezoni 2013 so denimo vse štiri omenjene tekačice skupaj osvojile le 285 točk svetovnega pokala.

»Pred prvimi tekmami je veliko vprašanj. Najprej je zagotovo to, ali so najboljše Norvežanke merilo pripravljenosti. Nihče nima jasne slike, kam sodijo preostale: Švedinje, Finke, Rusinje, Nemke. In Poljakinja Kowalczyk,« je Gracer nizal dvom, a gre bolj za nianse. Slovenke so bile v Beitostolnu v deseterici najboljših, kjer so bile ob vseh najboljših Norvežankah tudi Američanke. Statistika iz pretekle sezone Beitostolnu daje še večjo težo, saj je bila ob Višnarjevi, ki je bila tretja v sprintu (drsalnem), še peterica iz najboljše sedmerice skupnega seštevka svetovnega pokala v sprintu z Randallovo na čelu. Na tekmah na distanci, kjer sta bili Čebaškova in Jereškova osmi in deveti, je bila poleg kar šesterica iz najboljše osmerice sezone 2013 (Johaug, Randall, Bjoergen, Weng, Steira, Jacobsen), manjkala je samo branilka kristala, odlična Poljakinja Justyna Kowalczyk.

Ob teh omembah se je Gracer le malce omehčal v bolj drzne napovedi. »No, Katja je zdaj sprint že sposobna odteči na visoki ravni vse do velikega finala. Tudi na taki progi, kot je v tu v Ruki. Napredek v vzdržljivosti bi se moral odraziti. Ni bila še tako vzdržljiva. Tudi pet kilometrov v soboto lahko dobro odteče. A v sprintu se hitro kaj zaplete,« je nizal besede o kapetanki, ki je lani in predlani v Ruki končala na devetem in šestem mestu. »Za Alenko in Barbaro tudi lahko rečem, da sta lepo napredovali. Nič nismo posebno specialnega delali, a se morda, če se bo to potrdilo, delo preteklih let le obrestuje. Očitno so punce potrebovale le več časa za to. No, na treningih sem že mesec in pol videl, da je to višji nivo. In v Sjusjoenu smo imeli dobre pogoje za trening,« je dodal Gracer. »S tako popotnico sem bolj mirna prišla na tekme v Kuusamo. Forma je prava in to je najbolj pomembno. Ne skrivam, cilj je uvrstitev v veliki finale šesterice. Če bo kaj več, bo pa super,« je pred prvo tekmo dodala Katja Višnar.