Na največji svetovni stavnici je imel švedski prvak kvoto 4 (za en vložen evro bi v primeru njegove zmage tisti, ki je stavil nanj, dobil štiri), slovenski pa 1,30. Gostje so bolje začeli (2:0, 3:1), toda po Drottovem vodstvu s 6:5 v 12. minuti je kazalo, da bi se lahko stavniška napoved obrnila na glavo. A to je bilo prvo in sočasno zadnje vodstvo 11-kratnih švedskih prvakov, kajti zatem je sledila rokometna ofenziva ekipe trenerja Ivana Vajdla. V slabih sedmih minutah so Velenjčani naredili delni izid 8:0 za vodstvo s 13:6, najvišja prednost v prvem polčasu pa je štirikrat znašala kar osem zadetkov. V tem delu igre je bil strelsko najbolj razpoložen kapetan Niko Medved s sedmimi zadetki, Benjamin Burić pa je prispeval osem obramb. Še večjo katastrofo gostiteljev je s sedmimi obrambami preprečil vratar Robert Bladh, medtem ko je Magnus Persson, do tega kroga prvi strelec lige prvakov, zadel le enkrat.

Drugi polčas dvoboja, ki sta si ga med le 400 gledalci v živo ogledala tudi nekdanji švedski selektor Bengt Johansson in njegov dolgolasi naslednik Staffan Olsson, je znova spominjal na igro mačke z mišjo. Drott, ki se je po 13 letih spet uvrstil v ligo prvakov, je bil še naprej nebogljen. Že po slabih desetih minutah igre so Velenjčani prvič vodili s plus deset (28:18) in jasno je bilo, da bodo še drugič v tej sezoni – septembra so Švede v Rdeči dvorani z velikimi težavami premagali le s 35:33 – spravili na kolena ekipo, katere dres so v preteklosti nosila tudi tako slovita rokometna imena, kot so Magnus Andersson, Ola Lindgren, Bengt Johansson..., v drugi polovici sezone 2010/11 pa tudi Celjan Miha Gorenšek. Vratarja Burića je uspešno nadomestil Emir Taletović (7 obramb), prvi strelec tekme Mario Šoštarič je v drugem polčasu dosegel kar osem od skupno svojih desetih golov, priložnost za počitek je dobil Staš Skube, svoj izkupiček pa je v ekipi trenerja Ulfa Sivertssona popravil tudi Persson (skupaj sedem golov).

»Sobotna tekma proti La Rioji je bila za nas prelomnica v ligi prvakov in je prinesla injekcijo samozavesti. Proti Drottu smo v prvih petnajstih minutah delovali zaspano, a smo se nato le prebudili in dosegli osem golov zapored. Visoko razliko smo potem zlahka držali, tako da smo imeli Švede od dvajsete minute do konca tekme na varni razdalji,« je dejal velenjski kapetan Niko Medved, ki je k uspehu proti Skandinavcem prispeval devet zadetkov, od tega pet s črte sedmih metrov. Na vprašanje, kaj se je spremenilo od uvodne tekme v ligi prvakov, ko se je Gorenje doma precej namučilo z ekipo iz pristaniško-univerzitetnega mesta na jugu Švedske, je Medved odgovoril: »Tista tekma je bila za tri četrtine naše ekipe prva v tem tekmovanju, kar se je poznalo tudi na igrišču. A v naslednjih mesecih smo malce dozoreli, čeprav smo na trenutke še vedno neizkušeni in delamo preveč napak v napadu, medtem ko je obramba iz tekme v tekmo na višji ravni. Odpraviti moramo še občasna velika nihanja v igri, ki so lahko proti kakovostnim ekipam tudi usodna.« Na včerajšnji drugi tekmi v skupini D je Hamburg doma premagal La Riojo s 34:27 (17:12).