V Najdihoci se je že snelo okno

V vrtcu Najdihojca je trenutno 39 otrok v treh oddelkih, od tega sta dva zaradi prostorske stiske polovična, enega od njih so preselili v nadstropje, kjer si vrtčevski otroci delijo sanitarije s šolskimi. Prostora za zaposlene ni; nimajo ne zbornice ne garderobe, sanitarije za zaposlene so iz vezane plošče zagradili kar v otroških straniščih.

»V vrtcu imam sina, zato spremljam razmere, v katerih so naši otroci. Skrbi me ne samo zato, ker prostori niso lepi, temveč ker je vrtec dejansko postal nevaren,« pravi predstavnica sveta staršev Lucija Selič. Pred meseci se je namreč v eni od igralnic snelo okno, ki je k sreči obviselo. »Če bi se snelo do konca, bi padlo na otroke, ki so se igrali pod njim. Hudo bi bilo tudi, če bi padlo na katerega od zaposlenih,« je prav tako zaskrbljena ravnateljica vrtca Ciciban Majda Kušer Ambrožič. Da se kaj takega ne bi ponovilo, so v Najdihojci, ki deluje pod okriljem vrtca Ciciban, okna zgoraj zabili.

»Preoblekli« bodo Janka

Slatniške starše je dokončno razburil proračun za prihodnje leto, v katerem za obnovo njihovega vrtca ni denarja. Občina je predvidela 200.000 evrov za obnovo vrtca Janko v središču Novega mesta, ki je že več let zaprt, tudi zato, ker za vpis vanj ni bilo zanimanja. Le nekaj metrov stran je še vrtec Metka, ki prav tako kliče po obnovi.

Novomeški župan Alojzij Muhič je že zavrnil pobudo, naj sredstva raje namenijo za obnovo na Malem Slatniku. Pravi, da je v Janka treba vložiti relativno malo, v njem pa lahko po njegovem mnenju uredijo štiri oddelke, čeprav temu Kušer-Ambrožičeva oporeka, češ da lahko po sedanjih normativih uredijo le dva. Župan dodaja, da bodo v Janka, ko bo ta obnovljen, preselili otroke iz Metke in tako sanirali še ta vrtec. In tudi sicer v Novem mestu primanjkuje prostora, saj je letos pred vrati vrtcev ostalo 120 otrok.

Predvidena energetska sanacija

»Občina v prazno stavbo, v kateri še ni otrok, vlaga denar in načrtuje obnovo, v stavbi, kjer so otroci izpostavljeni neugodnim in deloma tudi nevarnim razmeram, pa naj se ne bi zgodilo nič,« se čudi Kušer-Ambrožičeva. Novomeški župan je sicer obnovo podružnične osnovne šole z vrtcem na Malem Slatniku obljubil v obeh svojih kandidaturah.

Na občini so medtem pripravili načrt za celostno obnovo šole in razširitev vrtca, investicija je ocenjena na več kot dva milijona evrov, a denarja zanjo še ni. Kot so pojasnili v uradu za razvoj in investicije na novomeški občini, imajo gradbeno dovoljenje od junija 2010, podaljšano zdaj velja še do 22. junija prihodnje leto. Župan pravi, da prav za leto 2014 načrtujejo energetsko sanacijo stavbe, za kar bodo skušali pridobiti državna sredstva. Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor namreč pripravljajo tretji razpis za sofinanciranje tovrstnih projektov, ki bi ga lahko objavili do konca leta, so pojasnili.

A občina sredstev za kakršno koli obnovo na Malem Slatniku še ni predvidela, v omenjenem uradu pa zatrjujejo, da intenzivno iščejo možnosti, da bi investicijo uvrstili v proračun.