Dubrovnik so tudi letos najrazličnejša združenja in organizacije s področja turizma uvrstili na svoje sezname turističnih ciljev, ki jih je enostavno treba obiskati. Na primer znameniti Trip Advisor je na temelju glasovanja popotnikov in tistih, ki redno obiskujejo njegove spletne strani, Dubrovnik uvrstil med 25 najpomembnejših svetovnih znamenitosti.

Portal Buzz Feed, ki objavlja lestvice najbolj znanih filmskih lokacij, ki jih turisti morajo obiskati, je uvrstil Dubrovnik na prvo mesto, na portalu USA Today pa je Dubrovnik eno od desetih najlepših evropskih mest. FlipKey je uvrstil Dubrovnik med kraje, ki jih strokovnjaki najbolj priporočajo za jesenska potovanja in turistične obiske; mimogrede: spletno stran FlipKey obišče 150 milijonov bralcev na mesec.

Na spletni strani Food&Wine so Dubrovnik uvrstili med najbolj romantična mesta sveta, spletna stran Businessinsider pa je to čudovito mesto z izjemno zgodovino uvrstila med 100 krajev, ki bi jih moral vsak zemljan obiskati vsaj enkrat v življenju. Globanews je prepričan, da je Dubrovnik ena od desetih svetovnih destinacij, za obisk katerih je vredno porabiti privarčevan denar.

Slovenskih gostov v Dubrovniku ni bilo prav veliko, je pa res, da je vsako leto več slovenskih obiskovalk in obiskovalcev tega južnodalmatinskega mesta. Precej se jih odloči za podaljšan konec tedna ali izlet tudi v teh jesenskih mesecih, ko ni neznosne vročine, pa tudi gneča ni tako nepredstavljiva, čeprav je v Dubrovniku vedno precej turistov. V tem času so tudi cene veliko sprejemljivejše, saj vas bo na primer stala nočitev v zasebni sobi precej manj kot v sezoni. Seveda je to odvisno tudi od tega, v katerem delu Dubrovnika boste najeli sobo: v Gružu vas bo stalo ležišče od 90 kun na osebo, v Lapadu od 100 kun naprej, v Pilah od 120 in v zasebnih sobah, ki so za mestnim obzidjem, od 150 kun na osebo. Seveda pa imajo odprta vrata tudi številni hoteli domala vseh kategorij, tako da se bo zagotovo našlo nekaj za vsakogar.

December bo še posebno vabljiv za vse, ki si želijo vsaj del decembra preživeti v nekoliko bolj prijaznem in predvsem toplem podnebju. Od 2. decembra pa tja do 6. januarja bodo organizirali božični sejem, ves december se bodo vrstili koncerti, nastopi in prireditve, na primer koncert simfoničnega orkestra, nastopili bodo Jasmin Stavros, Teška industrija, Revelin, predstavile se bodo folklorne skupine, od 20. do 24. decembra bodo Dnevi bakalarja, da niti ne omenjamo zadnjega dneva v letošnjem letu in prehoda v novo leto. vav