Je pred začetkom olimpijske sezone prisotne kaj nestrpnosti?

Kaj pa vem. Vsi preveč iščejo rezerve v materialih. Sam menim, da lahko največ narediš sam pri sebi. Treninga nikoli ne more biti preveč. Celotne priprave sem tako ogromno delal na sebi, tako iz fizične kot psihološke plati. Še več kot lansko leto. Živčnost pri meni ni več toliko prisotna. Želim si, da mi smučarska zveza v prihodnje da mir, ki ga bom potreboval za olimpijsko sezono. Je pa res, da sem v treh sezonah od olimpijskih iger v Vancouvru osvojil praktično vse, kar sem lahko. Imam vse tri kolajne s svetovnih prvenstev, zmagal sem v svetovnem pokalu. Verjetno je zato brez zveze omenjati, da si želim izboljšati 23. mesto iz Vancouvra. Ne želim biti zgodba že pred olimpijskimi igrami. Želim si biti zgodba po njih.

So bile priprave uspešne?

Na snegu sem od prvega septembra. Predvsem v Landgrafu, kjer smo po navadi začeli sezono, sem naredil največ. V dvorani, kjer se pogoji ne spreminjajo, sem treniral dvakrat na dan po dve uri in naredil ogromno voženj. Oktobra sem že začel z ledeniki. Vreme je bilo zelo spremenljivo, zato smo lepe dni kar se da dobro izkoristili. Delal sem po 16 voženj. Proga v Sočiju je ekstremno dolga, v svetovnem pokalu ni nobene tako dolge. Vožnja traja okoli minuto. Če bom hotel voziti maksimalno, noge ne smejo peči, saj je treba tudi zadnje količke odpeljati maksimalno.

Včasih ste priprave opravljali tudi v Rusiji.

Rusija je bila ena izmed možnosti, a žal letos ni bilo snega. Namen je bil, da bi šel tja, a se ni izšlo. V Rusiji so drugače pogoji izjemno dobri. Nikoli ne sneži, umeten sneg je trd in hiter. A žal ni bilo predpriprav za Soči v Rusiji.

Vam je kaj žal, da Landgrafa ni več na koledarju svetovnega pokala?

Tekma v Landgrafu je bila vedno prehitro, že 10. oktobra. Seveda pa je škoda. Že tako imamo malo tekem, ki pogosto po nepotrebnem tudi odpadajo. Iščemo rešitve, da bi jih bilo več. Največji strošek so nagrade, zato bi jih morda morali zmanjšati. Glavnega sponzorja ni, kar je glavni problem.

So v vaših mislih le olimpijske igre?

Ne. Je pa poudarek na njih. Želim si agresivnega začetka v novo sezono. Začne se že prihodnji konec tedna, ko se bom udeležil evropskega pokala, predvsem zato, da ponovim ves ritual, ki ga bom teden kasneje uporabil v Carezzi na uvodu v svetovni pokal.

Je bilo zaradi olimpijskih iger na pripravah prisotnega kaj več pritiska?

Niti ne. Po navadi smo formo tempirali na januar, ker je bilo takrat svetovno prvenstvo. Tokrat pa želimo vse skupaj prestaviti, da bi vrh forme prišel februarja. Je pa dejstvo, da vsi pred olimpijskimi igrami trenirajo več, in če hočeš biti med najboljšimi, si je treba to zaslužiti. Moram pa povedati, da sva z mojim trenerjem, očetom Metodom, pripravljenost spravila na raven, kot še nikoli. To si upam trditi z gotovostjo.