VN Brazilije je bila že v preteklosti zanimiva, a to pot je bila predvsem na račun vremena in dejstva, da so se dirkači borili za tisto, kar je Red Bullu ponovno padlo z mize. Sebastian Vettel se je za zmago moral malce bolj potruditi le v prvih nekaj krogih.

Na startu ga je namreč presentil Nico Rosberg (Mercedes), a je Red Bullov dirkač napako kmalu popravil in se tekmecem spet odpeljal daleč iz vidnega polja. »Dirka je bila kar zahtevna. Čeprav sem večji del odpeljal bolj sam, smo stalno vsi gledali v nebo in opazovali oblake ter čakali na dež. Na srečo ni prišel, ker bi veliko stvari lahko postavil na glavo. Start ni bil optimalen, a nisem hotel tvegati preveč v prvem ovinku, ker sem vedel, da imamo tudi to pot zelo konkurenčen dirkalnik in sem raje počakal na pravo priložnost. Ta se je kmalu ponudila in potem je bilo vse ostalo bolj ali manj rutina. Seveda sem vesel, da sem sezono končal z zmago. Serija devetih zaporednih zmag je bila fantastična, dirkalnik je bil iz dirke v dirko boljši, posebej po poletnih počitnicah. Zdaj si bomo verjetno vsi zelo oddahnili in užili nekaj prostih dni ter v miru ustrezno proslavili naše letošnje uspehe. To je bila sezona, ki je ne bom nikoli pozabil,« je po dirki povedal Sebastian Vettel in dodal, da se zahvaljuje Marku Webbru (temu je dal prednost pri intervjujih na odru za zmagovalce) za vse, kar je naredil za ekipo. »Mogoče nisva bila vedno najboljša prijatelja, a spoštoval sem ga kot odličnega dirkača,« je še povedal Vettel.

Avstralec je namreč v Sao Paulu odpeljal svojo zadnjo dirko od 215, kolikor jih ima na svojem računu od leta 2002. Naslednje leto se seli k Porscheju v prvenstvo vztrajnostnih dirk. V dosedanji karieri je nanizal devet zmag, deseta pa mu letos ni bila dana. »To je bila po svoje zelo čustvena dirka. Presenečen sem bil nad odzivom ostalih tekmecev, ki so mi čestitali in se poslovili s stilom. Iz formule 1 odhajam kot prijatelj. Dosegel sem, kar sem. Lahko bi več, lahko bi tudi manj. Zadnji krogi so bili nekaj posebnega. Užival sem v njih, ker sem vedel, da se končuje ena zgodba in začenja nova. Vsem želim, da še naprej uživajo v formuli 1. Kakšno dirko bom še pogledal po televiziji, a moje misli bodo seveda usmerjene drugam, v druge dirke,« je povedal Mark Webber.

Mnogi v paddocku formule 1 so mnenja, da se poslavlja mož, ki je znal pokazati dostojanstvo tudi v trenutkih, ko mu ni bilo najlažje. Niki Lauda je ob Webbrovem slovesu dejal: »Prijeten fant, vedno vljuden, normalen, zna se obnašati. Privoščil bi mu še več zmag, a prišel je čas, ko bo izzive iskal drugod. Meni je žal, da zapušča formulo 1.«

Tretje mesto je šlo Ferrarijevemu dirkaču Fernandu Alonsu, ki je tako kolikor toliko solidno končal sezono, ki pri rdečih ne bo zbujala veliko veselja. Njegovo tretje in sedmo mesto Felipa Masse, še enega, ki se poslavlja, sicer le iz Ferrarija, saj se seli v Williams, je bilo premalo v boju z Mercedesom za skupno drugo mesto v točkovanju konstruktorjev. Za vsega šest točk so bili rdeči prekratki, kar pa se meri tudi v milijonih dolarjev, kolikor znaša razlika v deležu, ki ga dobijo bolje uvrščene ekipe v skupnem seštevku iz vreče Bernija Ecclestona. »Za vse je bila to težka dirka, vsaj za nas, ki smo se skozi vseh 71 krogov pošteno borili. Žal ni bilo dežja, v tem primeru bi mogoče imeli še več možnosti za boljši rezultat. Žal mi je tudi, da je Felipe Massa dobil kazensko vožnjo skozi bokse. S tem smo zapravili nekaj točk, ki bi nam pomagale v boju z Mercedesom. Zdaj lahko le upam, da bo sezona 2014 drugačna, predvsem da bomo bolj konkurenčni,« je po dirki razglabljal Fernando Alonso.

Ekipa Mercedesa je torej sezono končala kot druga, kar je velik napredek v primerjavi z lanskim letom, ko so bili peti. A še vedno so vsi skupaj celo večnost za Red Bullom, in to bodo morali inženirji pozimi pošteno premisliti. Ne bo jim lahko, kajti nekaj bo tudi menjav pri dirkačih, dejstvo pa je, da bo po počitku celoten cirkus kmalu spet zagnal svoje kolesje in zgodba se bo začela znova.