Zloraba instituta javnega dolga. Pedantna analiza prisluhov Tomažu Lovšetu. Filigranski popis finančnih malverzacij krogov okoli mariborske nadškofije. To je le nekaj kompleksnih zgodb o lastniških in poslovnih razmerjih po slovensko, ki so nemalokrat tudi v pomoč pri postopkih organom pregona. Njegove teze so logične, argumentirane, preverjene, so v obrazložitvi debitantske nagrade zapisali za novinarja poslovne redakcije Dnevnika Tomaža Modica.

V obrazložitvi nagrade za Jaka Gasarja so zapisali, da na fotografiji ujeti trenutek med poplavami, ki so, žal, že stalnica slovenskega vsakdana, izkazuje močan osebni, tudi fizični napor avtorja, ki se je podal v naplavljajoč vodni tok in zabeležil starčevo reševanje hišnega ljubljenca. Čist, dinamičen kader izkazuje ljubezen in moč človeka v boju s podivjano naravo.

Nagrada za življenjski prispevek

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je prejel Tone Hočevar.

V DNS so v obrazložitvi kratko in jedrnato orisali njegovo poklicno pot. Vajenec v zunanjepolitičnem uredništvu Televizije Ljubljana. Nato dopisnik Tanjuga iz Srednje Amerike, poročevalec za beograjski NIN in zagrebška Areno in Vjesnik, pisec za mehiški El Dia in kostariški radio. In to samo za uvod. Konec osemdesetih se vrne na ljubljansko televizijo, kjer med drugim vodi tudi osrednji TV Dnevnik. Kariero zaključi pri Delu kot zunanjepolitični urednik in kar šestnajst let dopisnik iz Rima. Je izvrsten poznavalec Vatikana in izjemno verodostojen analitik dogajanj za visokimi obzidji rimske kurije. Odlikujeta ga pronicljiva analiza zapletenih mednarodnih dogajanj in izboren, samosvoj, prepoznavno bogato izbrušen jezik.

Izjemni novinarski dosežki

Nagrade za izjemne novinarske dosežke v letu 2013 so prejeli Eugenija Carl s poročanjem za TV Koper in TV Slovenija, novinarji in novinarke Večerove Mariborske kronike in Branko Soban s časnika Delo.

Eugenija Carl je odkrila črno gradnjo Vitoslava Türka in svojo zgodbo podkrepila z vsemi dokumenti, ost pa odločno usmerila tudi proti odločevalcem, ki takšne kršitve zakona dopuščajo. Najbolj pa je gotovo odmevalo njeno razkritje (pre)prodajalcev zelenjave. Zasačila jih je pri dejanju, dokazala, da domače ni vedno domače in končno predramila tako zavedene potrošnike kot pristojne inštitucije.

Novinarji in novinarke Večerove Mariborske kronike so pri svojem delu dregnili v mogočno Kanglerjevo hobotnico in kljub javnim grožnjam pri poročanju o zlorabah oblasti niso popustili niti za milimeter. Jasno in konkretno so prikazali, kako v Sloveniji delujejo klientelistična omrežja.

Za Branka Sobana so v DNS zapisali, da so v času, ko Slovenija postaja vedno manjša, ko slovenski mediji ukinjajo dopisniške mreže, ko se odrekajo svetovljanskim zgodbam, njegovi intervjuji s pomembnimi osebnostmi – borci za človekove pravice, uporniki in pisatelji - presežki, primerljivi z najboljšimi na svetu. Z vztrajnostjo in radovednostjo prepriča tudi nedostopne sogovornike. Ker je neusmiljeno načitan, jih tudi navduši. Bralce pa njegove zgodbe vedno znova opozarjajo, kako pomembno se je boriti za pravice. Proti krivicam.

Debitantske nagrade

Poleg Modica sta debitantske nagrade za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, prejela še Delov novinar Anže Božič in Večerov novinar Jaša Lorenčič.

Za Anžeta Božiča so v DNS v obrazložitvi zapisali: Ve, da ima novica omejen rok trajanja, zato ob večerih preverja, če so jutranje resnice še vedno resnične. Njegov slog je jasen in resen, a pozoren bralec zazna kanec duhovitosti. Izogiba se senzacionalizmu; na prvem mestu služi interesu javnosti in nikoli ne neha postavljati vprašanj, kar ga uvršča med odlične poznavalce slovenske politike.

Jaša Lorenčič je le dobrega pol leta po uvedbi rubrike Pop kultura, ki jo piše in ureja, eden strokovno najbolj cenjenih kritikov popkulturnih fenomenov. Dokazal je, da je mogoče hkrati enako dobro pisati za stare in nove medijske platforme. Je energičen in angažiran. Mimogrede, njegov spletni komentar o proslavi ob stoletnici Borisa Pahorja je v enem dnevu pritegnil 26.000 bralcev.