Kljub uvrstitvi Hrvaške na svetovno prvenstvo pa bo lahko brez nastopa v Braziliji ostal Mario Mandžukić, ker je bil zaradi grobega in nekontroliranega starta izključen proti Islandiji. Grozita mu vsaj dve tekmi prepovedi igranja, če ne celo tri, s čimer bi izpustil celoten skupinski del. Povsem enaka usoda bi morala doleteti tudi Josipa Šimunića. Hrvaški branilec si je po tekmi na Maksimirju privoščil škandal brez primere. V roke je namreč vzel mikrofon, navijače pa je najprej nagovoril z napevom »V boj za narod svoj«, nato pa še z ustaškim pozdravom »Za dom spremni«. »Vedno sem želel to storiti. Nekateri bi se morali naučiti zgodovine. Nič nisem naredil narobe. Samo navijam za Hrvaško in svoj dom. Če komu to ni všeč, je to njegov problem, ne moj,« je bil aroganten Josip Šimunić. Naslednji dan mu je odgovoril hrvaški minister za šport Željko Jovanović: »Šimunić, če potrebuješ učitelja za zgodovino, ti lahko pomagamo.«

Šimunićeva gesta je povsem primerljiva s stegnjeno desno roko grškega nogometaša Giorgosa Katidisa, ko je na takšen način spomladi proslavljal svoj gol za AEK. Katidis je bil takrat kaznovan z doživljenjsko prepovedjo igranja pod okriljem Grške nogometne zveze, vsaj na Hrvaškem pa se Šimuniću ni česa bati. »Policija ni zabeležila elementa prekrška, niti kaznivega dejanja, zato proti omenjeni osebi ni ukrepala,« so sporočili iz zagrebške policije. Brez dvoma bodo morali drugače ravnati pri vseh krovnih nogometnih zvezah.

Na miklavževo, 6. decembra, pa bodo znane skupine za svetovno prvenstvo. Pravila so takšna, da v isti skupini ne morejo igrati države z iste celine, razen iz Evrope sta lahko dve reprezentanci, saj jih je na mundialu kar trinajst. Bobne so pred žrebom razdelili glede na celine in lestvico Fifa, kar omogoča, da se bodo skupaj znašle tudi po tri reprezentance, ki bodo v Braziliji ciljale na končno zmago. Ena od možnosti je, da bodo v isti skupini Brazilija, Italija, Francija in Mehika. Že v skupini pa je seveda možen tudi spopad Messijeve Argentine in Ronaldove Portugalske.