Čeprav širša lokalna skupnost o njegovi nameri doslej javno še ni bila seznanjena, je z 21 člani agrarne skupnosti Gabrče pri Senožečah pred kratkim že podpisal najemno pogodbo za zemljišča. Kot je razvidno iz kopije pogodbe, ki smo jo pridobili, gre za področje, ki obsega osem večjih parcel na obeh straneh avtoceste med Divačo in Senožečami ter pod vznožjem Vremščice, z vidika umestitve vetrnih elektrarn pa je posebej zanimiv greben Zajčica. Toda niti zdaj veljavni občinski prostorski akt niti občinski prostorski načrt občine Divača, ki je sicer še v pripravi, na tem območju gradnje vetrnic zdaj ne dovoljujeta.

Primož Kapus, direktor Amicusa, nam je povedal, da je projekt še v povsem začetni fazi, o podrobnostih pa še ni želel govoriti, saj najemna pogodba še ni pravno veljavna. Nam je pa razkril, da gre za projekt manjšega obsega, saj načrtujejo do največ pet vetrnic, ki jih bi v prostor umestili glede na predhodno izvedene meritve vetrnega potenciala in ostale strokovne kriterije. »Odziva Senožeških brd si zato nikakor ne želimo,« je izpostavil Kapus. Želijo pa si, da bi tudi občina v nadaljevanju soglašala s spremembo prostorskega akta, ki bi omogočil projekt, sicer jim preostane le vloga za državni prostorski načrt. Na naše vprašanje, kako je oglaševalsko podjetje sploh zašlo v energetske vode, pa nam je Kapus dejal, da jim to področje ni tako tuje, kot bi pomislili na prvi pogled.

Svoja zemljišča želijo unovčiti

»Ljudje v Gabrčah niso proti. Nasprotno, v vetrnicah vidimo priložnost, da od svojih zemljišč, ki so v glavnem neplodna, nekaj imamo, ne samo davke,« pa nam je povedal Anton Može, predsednik upravnega odbora agrarne skupnosti Gabrče, in dodal, da so sicer prejeli več ponudb zainteresiranih investitorjev, a so se odločili za Amicus, ker bi gradil z domačim kapitalom. Z vidika rente, ki jo bodo prejemali, so po Možetovih besedah krajani zato zainteresirani, da bi bilo vetrnic več oziroma da bi proizvedle čim več energije, od katere bo odvisen odstotek izplačila. V zvezi s pričakovanimi odzivi lokalnega okolja pa nam je odvrnil, da se projekt v Gabrčah razlikuje od Senožeških brd, ker bi bile vetrnice oddaljene od vseh vasi in predvsem ker gre za zemljišča, ki so delno že degradirana, saj nekatera stojijo tik ob avtocesti.

Župan za pogodbo izvedel od nas

Divaški župan Drago Božac je bil ob našem klicu presenečen, saj za podpis pogodbe ni vedel, nam je pa potrdil, da se je investitor že oglasil na občini Divača. »Občinski prostorski akti kot edino lokacijo v občini za gradnjo vetrnic zdaj predvidevajo Dolenjo vas. Te situacije zaenkrat ne bomo spreminjali,« nam je dejal Božac. Glede nadaljnjega umeščanja vetrnic v okviru aktualnega in morebitnih novih državnih prostorskih načrtov pa je dejal, da bo občina podprla le tiste odločitve, ki bodo sprejemljive za prebivalce. Da z načrtovanim projektom v Gabrčah uradno ni seznanjena in da so dogovori potekali mimo širše skupnosti, nam je povedala tudi Alenka Dovgan Štrucl, predsednica krajevne skupnosti Senožeče.