Trgovina se nahaja na Zrkovski cesti na Pobrežju. Kot je na novinarski konferenci pred odprtjem povedal izvršni direktor združenja Šent Nace Kovač, želijo s tem projektom ponuditi ljudem kakovostne izdelke po cenah, ki si jih lahko privoščijo. Prav tako želijo v trgovini dati priložnost za delo ljudem, ki niso po lastni krivdi brezposelni.

V Sotri bodo zaposlene težje zaposljive osebe, kot so starejši od 50 let ali mlajši od 25 let z nizko stopnjo izobrazbe ter invalidi. V prvi fazi so jih zaposlili pet in jih za to delo tudi ustrezno usposobili.

Do nakupa v Sotri so upravičene osebe, katerih mesečni prihodek ne presega 450 evrov. Ob predložitvi dokazila izpolnijo pristopno izjavo in dobijo kartico. Po besedah direktorice trgovine Ivanke Poropat so zaenkrat izdelali 5000 kartic in glede na socialno stisko v Mariboru ne dvomijo, da jih bodo kmalu razdelili. Nakup je omejen na 80 do 100 evrov mesečno, da ne bi prihajalo do zlorab.

Poslovodja trgovine Mojmir Merčnik je pojasnil, da se je še pred odprtjem pri njih oglasilo veliko ljudi. »Ljudje izpovedujejo svoje težave, zato jim je treba prisluhniti in jih potolažiti,« je dejal.

V trgovini so na voljo osnovni življenjski izdelki po cenah, ki so tudi do 50 odstotkov nižje kot v običajnih trgovinah. Po besedah Poropatove so naleteli na zelo dober odziv pri proizvajalcih. »Ko smo jim pojasnili, kaj sploh je socialna trgovina, so se odzvali skoraj vsi, ki smo jih nagovorili,« je povedala.

Vsi dobavitelji razen dveh so slovenski proizvajalci, ki so blago odstopili trgovini po nižji dobavni ceni in ne zastonj. Po besedah Poropatove gre za blago, ki je dobaviteljem ostalo na zalogi, ki ima poškodovano embalažo ali je kako drugače neprimerno za redno prodajo, vsi izdelki pa imajo še vedno veljaven rok uporabnosti in ustrezno kakovost.

Za postavitev trgovine so pridobili sredstva iz Evropskega socialnega sklada v višini nekaj manj kot 300.000 evrov. Ta lahko koristijo do avgusta 2015, zatem pa bo trgovina morala sama preživeti na trgu. Pri tem si po besedah Kovača želijo večje podpore občine.

Če bo projekt uspešen, nameravajo v prihodnje odpreti še več takšnih trgovin po Sloveniji. Podobno trgovino so leta 2009 odprli v Ljubljani, a je ta kmalu zaprla svoja vrata. V Šentu se nadejajo, da so k projektu pristopili drugače, zato ne dvomijo, da bo uspešen.