Večkrat napisane besede prejšnjega tedna v našem časopisu so postale resničnost. Včeraj sta se med kandidati za vodjo slovenske olimpijske reprezentance znašla nekdanja vrhunska športnica Petra Majdič in vršilec dolžnosti predsednika Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enzo Smrekar. Prvo je soglasno potrdil odbor za vrhunski šport Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ki ga vodi Bogdan Gabrovec, Smrekarja pa izvršilni odbor SZS, ki je imel svojo sejo le dve uri po OKS.

Pojdimo po vrsti pestrega ponedeljkovega popoldneva in večera. Petra Majdič je nekaj po 16. uri postala prva uradna kandidatka vodje olimpijske delegacije. »Čeprav sem vam prejšnji teden rekla, da bo vse znano v ponedeljek (včeraj, op. p.), se bo vse skupaj prestavilo za nekaj dni. Naj poudarim, da me res precej bolj kot dejstvo, ali bom izbrana za vodjo olimpijske reprezentance, zanima mesto športnikov v družbi. Oni so tisti, ki morajo biti na naslovnicah. Ne bom špekulirala, saj se nikamor ne silim. Naj olimpijski komite določi najboljšega kandidata,« nam je včeraj odgovorila Petra Majdič, potem ko smo ji povedali, kaj se je dogajalo na seji izvršilnega odbora SZS.

SZS o »martinovem« pismu odvetnika Francija Matoza

Na SZS so povedali, da uradnega dokumenta s strani OKS glede izbire kandidata za vodjo delegacije Sočija niso prejeli, so pa dejali, da so s tem seznanjeni. Navsezadnje je član izvršilnega odbora tudi predsednik OKS Janez Kocijančič, ki včeraj v Podutiku sicer ni bil prisoten. Med razpravo glede imena se je najprej oglasil Tomaž Pogačar (predstavnik smučarjev v telemarku) in dejal, da bi bilo glede na vse skupaj najbolje, da bi predlagali Petro Majdič. V nadaljevanju so ga drugi člani preglasili, kandidat pa je postal Enzo Smrekar. »Če vztrajate pri moji kandidaturi, si želim imeti podaljšano desno roko. Kot veste, sem močno vpet v gospodarskem svetu, ki me sicer podpira, da trenutno opravljam funkcijo na smučarski zvezi, in mislim, da bi me podprl tudi kot vodjo slovenske olimpijske reprezentance, če bi do tega prišlo,« je pojasnil Enzo Smrekar, potem ko so člani izvršilnega odbora potrdili, da bo njegov namestnik predstavnik smučarskih tekačev Mitja Praznik.

Že pred tem so na SZS določili, da bo volilna skupščina 16. januarja, prijave za predsedniško mesto pa bodo zbirali do 30. decembra letos. Na vprašanje, ali namerava sedanji vršilec dolžnosti Enzo Smrekar kandidirati za omenjeno mesto, je naše informacije potrdil: »O tem razmišljam. Opravil sem nekaj pogovorov na to temo. Prejel sem tudi nekaj pohval, da delam v dobro smučarske zveze, da stabiliziramo trenutni položaj, v katerem smo se znašli. Trudim se, da naredimo poslovanje transparentno.«

Bližnja preteklost SZS še ni pozabljena. Na včerajšnji drugi odprti seji so člani izvršilnega odbora še drugič delovali kot uglašen orkester, kar kaže na to, da se trudijo v javnosti delovati usklajeno. To jim za zdaj dobro uspeva. O tistih, ki ne plačujejo članarine ali prejemajo brezplačne smučarske karte, sicer govorijo, a jih ne imenujejo. So pa odkrito spregovorili o prejetem pismu odvetnika Francija Matoza, ki je bil ožigosan na martinovo. Člani izvršilnega odbora so celo izglasovali, da ga dajo medijem na vpogled, tako da si lahko faksimile ogledate na spletni strani Dnevnika. Franci Matoz je v imenu Primoža Ulage napisal, da zahteva izredno skupščino SZS, saj je na Upravni enoti Ljubljana kot predsednik SZS še vedno napisan Primož Ulaga. Problematiko je pojasnil direktor SZS Jurij Žurej, ki je z javnim nastopanjem pokazal, da se je v dobrem mesecu precej spoprijateljil z dogajanjem na SZS. »Glede na to, da smo na upravno enoto že zdavnaj poslali predlog za vpis v register, se po našem mnenju postopek vleče predolgo. Če se vse skupaj ne bo premaknilo, bomo vložili ustrezne prijave. Vso našo dokumentacijo so pregledali tudi notarji, ki so potrdili, da je z njo vse v najlepšem redu,« je pojasnil Jurij Žurej. Glede na to, da se na SZS že dolgo časa precej stvari vrti okrog odvetnikov, je Smrekar med vodenjem seje povedal: »Na vseh področjih izgubljamo sodbo za sodbo. Zato bomo morali biti v prihodnosti bolj pazljivi in strokovni. Na področju strokovnih služb moramo imeti več znanja.«

Bogdan Gabrovec prepričan, da je Petra Majdič najboljša kandidatka

Nekaj minut pred 19. uro smo poklicali Bogdana Gabrovca in ga vprašali, zakaj se je odbor za vrhunski šport odločil, da je na mesto vodje slovenske olimpijske reprezentance predlagal Petro Majdič. »Ne glede na to, za koga sta se ali se bosta odločili smučarska in hokejska zveza, smo po našem mnenju prepričani, da smo predlagali najboljšo kandidatko za mesto vodje reprezentance. Petra Majdič ima prav vse sposobnosti za to mesto, zato ni čudno, da smo jo potrdili soglasno. Je nekdanja izvrstna športnica, je prepoznavna, ima avtoriteto, je delavna... Morda je njen najšibkejši člen organizacijski del, a bo imela v Sočiju odlično podporo strokovnega tima Olimpijskega komiteja Slovenije. Odločili smo se, da si vzamemo tri dni časa, da se na podlagi vseh predlogov odločimo, kdo je najprimernejši kandidat. A za mene ne bo nobenega dvoma, da bo najprimernejša Petra Majdič.« O vodji reprezentance bo ta teden odločal izvršilni odbor OKS na korespondenčni seji, in sicer bo imelo glasovalno pravico deset članov, ki so predstavniki olimpijskih športov. Seveda pa bodo morali najprej razrešiti sedanjega vodjo Primoža Ulago, ki nam je prejšnji teden dejal, da bo spoštoval odločitev OKS.

Ko pa se je televizijski osrednji informativni program že krepko začel, smo poklicali še generalnega sekretarja na Hokejski zvezi Slovenije Dejana Kontreca, da je predstavil plat zgodbe športa, ki bo imel med 66 olimpijskimi kandidati največ predstavnikov, in sicer 25. »Prvič slišim prav iz vaših ust, da bi morali določiti kandidata za vodjo Sočija. Na hokejsko zvezo nismo prejeli nobenega uradnega dokumenta in ko ga bomo, bomo o njem tudi razpravljali. Prepričan sem, da imamo v slovenskem hokeju dovolj ljudi, ki bi si zaslužili to mesto. A ne bi rad kalkuliral, dokler ne dobimo uradnega dokumenta,« je odgovoril Kontrec, na pripombo, da je po telefonu mogoče slišati bolj žalosten glas, pa je odgovoril: »Mi smo predvsem ponosni, da smo se uvrstili na olimpijski turnir. Kdo bo vodja reprezentance, za hokejsko reprezentanco nima posebnega pomena.« Ko smo Kontrecu omenili, da se je predsednik HZS Matjaž Rakovec še prejšnji teden videl kot edini pravi kandidat za mesto vodje, kar je razlagal po slovenskih medijih, Kontrec tega ni želel komentirati. Je pa dejal, da bodo na hokejski zvezi z veseljem povedali svoje mnenje, ko bodo imeli v rokah kaj uradnega.