Vsa ta vrtanja in proizvodnja so pripeljala tako daleč, da skoraj ni kraja, na katerega ne bi vplivala naftna in plinska industrija v Louisiani. Kanali, ki so jih za razne cevi izkopali vzdolž obale so povzročile tudi pritekanje slane vode v sladkovodna močvirja. Zaradi obalne erozije je ta zvezna država tako izgubila že ogromno zemlje.

Nevaren je predvsem plin, ki izhaja

V kraju Bayou Corne so v podzmelju solni rudniki in lokalna industrija je izvrtala številne luknje, da skozi njih pridobivajo sol, ki jo uporabljajo za kemično obdelavo. Ena od sten v teh solnih rudnikih pa se je sedaj zrušila in tla so se dobesedno vdrla ter v nekaj sekundah pogoltnila cela drevesa na površju. Ponor je sedaj velik 25 hektarjev in več kot 100 metrov globok. Še vedno pa se povečuje. Še bolj kot samo vdiranje pa je nevarno tisto, kar iz luknje izhaja - metan. Plin ogroža bližnje prebivalce. Verjetno jih čaka celo podobna usoda kot prebivalce sosednjega mesta Grand Bayou, ki so ga zaradi izhajanja metana sedaj popolnoma izpraznili.

Številni so ostali brez domov

Kot rečeno ponor v Louisiani požira drevesa in izpušča plin, kmalu pa bi lahko eksplodiral, zato ta ameriška zvezna država sedaj toži podjetje Texas Brine. Podjetje se namreč ukvarja z globinskim vrtanjem zemeljskega plina, zaradi česar je ogromen ponor v Bayou Corne avgusta letos kar čez tudi nastal. Tristo meščanov so zaradi tega že evakuirali, številni pa kljub temu še vedno plačujejo kredite za svoje hiše in za komunalne storitve. Nekateri pa se sploh ne mislijo izseliti. Zavarovalnica noče plačati odškodnine, saj trdi, da je bilo podjetje seznanjeno z rizikom vrtanja. Podjetje je kupilo približno 60 posestev, ki jih namerava porušiti, da bi tam zgradili rezervoarje za plin, ki se nabira. Oblasti opozarjajo, da bi se plin lahko vnel, zaradi česar bi bilo močvirje Louisiane videti kot vrata v pekel.

Podobno se je zgodilo v Turkmenistanu v 70. letih, ko so sovjetski geologi izvrtali plin, ki se je vnel in sedaj tam gori že več kot 40 let.