"Po vsem, kar se je zgodilo v Söldnu, sem naredila veliko stvar. Že po prvi vožnji mi je padel velik kamen od srca in sedaj bo lažje," je bila zadovoljna Mazejeva, druga po prvi vožnji. Na koncu je v Leviju osvojila sploh svoje prve stopničke doslej in dosegla skupaj že 53. uvrstitev med prve tri v svetovnem pokalu. Črne misli z začetka sezone je tako za seboj pustila prav na Črni progi na Finskem.

"Uspelo nam je, zato sem tega rezultata še bolj vesela, tudi kot nekakšnega opravičila za Sölden. Zaradi vsega skupaj je bilo letos še težje nastopiti v Leviju, čeprav sem se pred tekmo počutila zelo dobro. Imela sem dovolj miru in sem bila pripravljena na vse pritiske, ki pridejo na tekmi. Dobro sem se osredotočila in prikazala tako smučanje, da je še mene presenetilo na prvi progi."

Veliko vlogo je odigral veter

Na tekmi je veliko vlogo igral tudi dokaj močan in spremenljiv veter, ki je zlasti na ravninskem delu tekmovalke z vrha startnega seznama prve proge oviral bolj kot druge. Le Mazejeva in poznejša zmagovalka Američanka Mikaela Shiffrin sta bili tedaj na vrhu po izidih, sledila pa so presenečenja z dna startne liste in visoke uvrstitve nekaterih tekmovalk, ki so prvič nastopile v svetovnem pokalu.

"Če ne bi imela na prvi progi toliko vetra, bi bila že tedaj spredaj pred vsemi, zato ocenjujem, da že sedaj nisem daleč od smučanja v prejšnji zimi. Veter na zgornjem delu, ko je bila tudi proga 'počasna', je še dodatno upočasnjeval vožnjo. Tudi to sem zmogla preseči in sem nato dobro smučala v nadaljevanju. Tako bo sedaj vse lažje. Vse smo sedaj že pripravili, ker odhajamo na naslednje tekme v Ameriko. Ne glede na to, koliko robe imam s sabo, bo sedaj ta prtljaga veliko lažja," je Mazejeva pogled usmerila v ameriški Beaver Creek, kje bosta 27. in 28. novembra najprej treninga smuka, nato pa bodo do 1. decembra še tekme hitrih disciplin.

"Današnji slalom je bil zelo zanimiv, tudi za gledalce. Prvič sem videl, da je na izide veliko vplival močan veter v zgornjem delu. Le Mazejeva in Shiffrinova sta bili iz prve jakostne skupine spredaj. Po pol sekunde se je zaradi vetra izgubljalo na ravnini. Na drugi progi je Mazejeva delno kontrolirala nastop, bo pa potrebno vaditi še vožnjo na strmini, ko je proga že malo načeta. Se je pa dobro držala in včasih je tretje mesto še pomembnejše kot kakšna zmaga," je nastop ocenil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Zavili so se v molk

Po Söldnu se je celotna ekipa zavila v molk in daleč od javnosti pripravljala na tekmo v Leviju. "Novinarjem bi se opravičil za molk po tekmi v Söldnu, kar smo storili, ker je bilo zame potrebno, da smo se osredotočili na stvari, ki so bile po ponesrečenem uvodnem nastopu pred nami. Ni mi bilo jasno, da bomo morali po tako izjemni minuli sezoni narediti korak nazaj. Morali smo stopiti korak ali dva nazaj, da smo zravnali barko. Zato čestitke Tini Maze in trenerju Walterju Ronconiju, ki je bil tudi pod pritiskom kot novinec v ekipi," je pojasnil Massi.

Kdaj je bilo po njegovem mnenju na treningih moč opaziti, da se je približala tekmicam? "Ne padem pod vtis časov na treningih, čeprav je to nenavadna misel za nekoga, ki v roki drži štoparico. Bila je sicer nekaj za tekmicami, vendar sem gledal predvsem, kako smuča. Bila je zelo stabilna in tako je, če Usain Bolt teče 10,00, bo tudi 9,80 ali 9,60 ... Psihologija v športu je del procesa na treningih, pogovorov. Tu ni neke stvari, ki vse uredi v trenutku. Sedaj bo lažje, šli pa bomo naprej korak za korakom, zelo skromno, kot smo tudi delali v prejšnji sezoni," je končal Massi.

Mazejeva spet vrhunsko

V finalno vožnjo se nista uvrstili Slovenki Maruša Ferk, ki je končala na 44. mestu, in Katarina Lavtar, ki je bila 46.

Mazejeva, ki je bila razočarana po 18. mestu na veleslalomu, s katerim se je konec oktobra začela nova sezona svetovnega pokala, je na drugi tekmi dokazala, da je še vedno na vrhunski ravni, s katero je v prejšnji zimi s številnimi rekordi osvojila veliki kristalni globus. V Leviju je pred tem najvišje mesto osvojila prav v minuli zimi, ko je bila četrta.

Po prvi vožnji na drugem mestu

Tina Maze je bila druga po prvi vožnji, ko je za vodilno Shiffrinovo zaostala 52 stotink sekunde. Tretji sta bili Maria Höfl Riesch in presenetljivo njena rojakinja Marina Wallner (+0,69). Črnjanka si je s tem prismučala dobro izhodišče pred finalom. Še posebej zato, ker so ostale najboljše s startne liste zaostale več kot sekundo za Shiffrinovo. Tako je bila kar dolgo tretja Avstrijka Kathrin Zettel (+1,19), v nadaljevanju pa jo je prehitela kopica tekmovalk z zelo visokimi startnimi številkami in Zettlova je nazadovala na 14. mesto.

Tako se je na tretje mesto za Mazejevo sprva zavihtela Maria Höfl-Riesch, ki je bila v Leviju že trikrat prva in je branila lansko zmago. Ko je že kazalo, da je tekme konec, pa se je s številko 63 s Höfl-Rieschevo izenačila Marina Wallner. Najboljša Avstrijka pa je bila prav tako presenetljivo Christina Ager (+0,70), ki se je na peto mesto povzpela s startno številko 53. Osemnajstletna Tirolka si je svoj prvi nastop v svetovnem pokalu priborila v internih avstrijskih kvalifikacijah.

Shiffrinova prepričljiva

Ko je Agerjeva prispela v cilj finalne vožnje, je prevzela vodstvo in presrečna z visoko dvignjenimi rokami proslavila svoj največji uspeh v karieri (4.). Prehitele so jo le tri vrhunske tekmovalke, ne pa tudi Wallnerjeva, ki je zdrsnila iz deseterice in svoj prvi nastop v svetovnem pokalu končala na 16. mestu, mesto pred Zettlovo.

Osemnajstletna Shiffrinova, lanska skupna slalomska zmagovalka in svetovna prvakinja v tej disciplini, je znova prepričljivo ugnala konkurenco. Maria Höfl Riesch je dokazala, da bo skušala tudi letos ponoviti uspehe, ki so ji v prejšnji zimi zagotovili drugo mesto v skupnem seštevku pokala. Odleglo je tudi Mazejevi, ki je sedaj že peta v skupnem seštevku pokala (73 točk). Vodi Shiffrinova (140) pred Švicarko Laro Gut, zmagovalko Söldna (100), Zettlovo (96) in Höfl Rieschevo (80).

Marlies Schild odstopila

Avstrijka Marlies Schild, ki je v svetovnem pokalu dosegla že 33 slalomskih zmag, je po poškodbi kolena nastopila prvič po 11 mesecih in bila na prvi progi pol minute, preden je odstopila. Lov na rekordnih 34 slalomskih zmag Švicarke Vreni Schneider bo nadaljevala na naslednjem slalomu decembra v Courchevelu. "Me pa čaka še veliko dela. Shiffrinova in Mazejeva sta kljub ekstremnemu slalomu, ko je bilo potrebno imeti tudi nekaj sreče z vetrom, nastopili izvrstno, sama pa sem že po 17 sekundah zaostala za sekundo. Tako pač ni mogoče kaj pametnega doseči," je menila Schildova.

V nedeljo bo v Leviju še moški slalom, na katerem bosta slovenske barve zastopala Mitja Valenčič in Matic Skube, nato pa se bo bela karavana preselila v Severno Ameriko. Smučarke se bodo najprej pomerile v ameriškem Beaver Creeku, kje bosta 27. in 28. novembra najprej treninga smuka, nato pa bodo do 1. decembra še tri tekme hitrih disciplin.