Prav skupni slalomski seštevek svetovnega pokala je bil v minuli sezoni edini, v katerem je morala Tina Maze priznati premoč tekmici. Ime ji je bilo Mikaela Shiffrin, ki je z izjemno stabilnostjo potrdila, da se je rodila nova zvezda svetovnega alpskega smučanja. Zadnja tekma sezone v Lenzerheideju je bila prava poslastica, v kateri je Črnjanka po prvi progi vodila, v drugi pa jo je z izjemnim smučanjem matirala ameriška najstnica ter dobila boj za mali kristalni globus. Shiffrinova je na uvodnem veleslalomu v Söldnu pokazala, da je naredila korak naprej tudi v drugi tehnični disciplini, in ko ji bodo dali Američani še zeleno luč za hitre discipline, se ji obeta kariera, s kakršno se lahko v zadnjih letih pohvalijo Lindsey Vonn, Maria Höfl Riesch in Tina Maze. Mikaela Shiffrin je dobila štiri slalomske tekme od zadnjih sedmih, vključno s Schladmingom, kjer je postala svetovna prvakinja v tej disciplini.

Na današnjem ženskem slalomu (prva proga ob 10. uri, druga ob 13., enak razpored pa imajo tudi v nedeljo moški) bo veliko oči uprtih v Mario Höfl Riesch. Nemka je namreč v Leviju zmagala že trikrat, s četrto zmago pa bi postalo finsko prizorišče njeno najuspešnejše v karieri. Od Slovencev bodo poleg Tine Maze nastopali še Maruša Ferk, Katarina Lavtar, Mitja Valenčič in Matic Skube.

Pravi slalomski boj se obeta tudi na moški tekmi. Ko se je Marcel Hirscher na letošnjem veleslalomskem uvodu v dolgem pogovoru z novinarji predstavil pred sezono, je najbolj omenjal eno ime. Teda Ligetyja je izpostavil kot smučarja, ki je po njegovih informacijah v pripravljalnem obdobju naredil največji slalomski napredek. »Vsako leto napovedujem, da si želim enkrat v svoji karieri osvojiti veliki kristalni globus. Tekmujem v obdobju, v katerem je težko zriniti s prestola Marcela Hirscherja, ki je moral prav tako nekoč premagati sijajnega Aksla Lunda Svindala. Verjamem, da mi lahko takšen podvig uspe, nujno pa potrebujem dober slalom. Koliko sem hiter, ne bi napovedoval, bo vse pokazala tekma,« je odločen, a hkrati previden Ted Ligety, ki tako kot tekmeci računa, da Hirscher končno pokaže nekaj »človečnosti« in ne robotizma, saj je njegova neverjetna serija uvrstitev na zmagovalni oder v tehničnih disciplinah dih jemajoča.

»Doživljam velike pritiske. Zavedam se, da bo težko tretjič zapored osvojiti veliki kristalni globus, da se bo še težje na vsaki tekmi v tehnični disciplini uvrščati na zmagovalni oder. Ničesar ne obljubljam, a bom dal vse od sebe. Naj bo pritisk name še tako velik, večjega, kot sem doživljal na letošnjem svetovnem prvenstvu v Schladmingu, po mojem ne morem več. Vsa država je do zadnjega dneva čakala zlato posamično avstrijsko kolajno, pritisk se je stopnjeval vsako uro. Kaj bi si mislili o meni, če ne bi bil svetovni prvak? Da sem navadna zguba, ki pogori na največji tekmi. Izteklo se je sanjsko, a pot je bila res zelo stresna,« je pripovedoval Marcel Hirscher.