»Načrtno smo šli v pomlajevanje ekipe, kar se nam je in se bo slovenski košarki še obrestovalo. Brata Dragić, Jaka Blažič, Edo Murič in preostali so imena, ki zagotavljajo svetlo prihodnost. Prepričan sem, da bo Slovenija z malo več sreče in v popolni zasedbi tudi na svetovnem prvenstvu v Španiji favorit za najvišja mesta,« je ob odhodu sporočil Božidar Maljković, ki v zadnjih tednih slovenskim novinarjem ni bil dosegljiv.

V triletnem mandatu je bil srbski strokovnjak neuspešen, saj je na evropskem prvenstvu v Litvi leta 2011 osvojil sedmo, v Sloveniji pa peto mesto, s čimer je obakrat zaostal za zastavljenimi cilji. »Z Iztokom Remsom in Rašem Nesterovićem smo obiskali Maljkovića v Beogradu. Sam je izrazil željo, da ne bi bil več selektor slovenske reprezentance, ne glede na morebitno ponudbo, kljub temu pa je dejal, da nam je vselej na voljo za kakršno koli pomoč. Z nekdanjim slovenskim selektorjem tako ostajamo v zelo dobrih odnosih,« je povedal direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo.

Iz košarkarske zveze so sporočili, da bodo novega selektorja izbrali skrbno in ga predstavili najkasneje do 3. februarja prihodnje leto, ko bo žreb skupin za svetovno prvenstvo v Španiji. Veliko manevrskega prostora v krovni košarkarski organizaciji nimajo. Jasno je, da bi želje javnosti potešilo zgolj eno in edino ime – Jure Zdovc. Sedeminštiridesetletni Konjičan je trenutno brez kluba, reprezentanco pa je na evropskem prvenstvu na Poljskem leta 2009 popeljal do četrtega mesta, kar je največji uspeh do zdaj. V srca navijačev se je zasidral predvsem s svojo odločnostjo, ko je pred odhodom javno napovedal boj za kolajno, po koncu pa zato četrto mesto označil kot neuspeh. Ko je do nas prišla informacija, da je dogovor s KZS že sklenjen, smo jo preverili.

»To ni res. Isto so me spraševali že prijatelji, a vam zagotavljam, da ni nič na tem,« je za Dnevnik povedal Jure Zdovc in odgovoril še na sledeče vprašanje: »Če bi bil selektor? To je hipotetično vprašanje, ki je odvisno od mnogih faktorjev. Še vedno sem v fazi iskanja kluba in če bi ga recimo dobil v Španiji, potem ne bi mogel opravljati selektorske funkcije. Sem se pa vedno pripravljen pogovarjati, o tem ni nobene debate.« Še to. Med kandidati za selektorja naj bi bil tudi dosedanji pomočnik Božidarja Maljkovića Aleksander Sekulič.