Romska restavracija Romani kafenava, ki jo Epeka vzpostavlja v sodelovanju z romskim društvom Romano Pralipe Maribor, je primer socialnega podjetništva, ki je financirano iz Evropskega socialnega sklada in ga podpira tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Odprtje je predvideno za spomladi prihodnje leto, v njej pa naj bi zaposlili najmanj pet pripadnikov romske manjšine.

Najemno pogodbo bi morali podpisati že pred dvema tednoma, a so se na občini tik pred zdajci umaknili, saj nekateri prebivalci mestne četrti Magdalena nasprotujejo romski restavraciji. Nekateri ji nasprotujejo zaradi slabih izkušenj z Romi, drugi pa, ker želi mestna četrt v omenjenem prostoru postaviti večnamenski medgeneracijski center.

Zbiranje podpisov proti restavraciji

Neimenovana civilna iniciativa je v sredo zvečer v prostorih mestne četrti Magdalena začela z zbiranjem podpisov proti romski restavraciji. "Zahtevamo ostrejše in odločnejše postopanje mestne četrti Magdalena, ki očitno ni uslišala zahtev svojih občanov!!! Zahtevamo sestanek z županom in mestno četrtjo!" piše v peticiji, ki je zaokrožila po družbenih omrežjih in poštnih nabiralnikih.

Svet mestne četrti je po sredini izredni seji sporočil, da odločno zavrača medijska poročanja, v kateri se jih neupravičeno obsoja nestrpnosti zoper romsko skupnost. "Mestna četrt Magdalena ne nasprotuje romski gostilni, ampak odločno vsakršni gostinski dejavnosti v spomeniško zaščitenih objektih na Gorkega 34, in še naprej podpira načrtovane projekte medgeneracijskega centra," so zapisali v sporočilu za javnost.

Fištravec je ob današnjem podpisu najemne pogodbe povedal, da se bo udeležil zbora občanov in se pogovoril z njimi. Po njegovih besedah je medgeneracijski center še vedno mogoče vzpostaviti, če bo mestna četrt konkretno delala na tem. "Tam je toliko prostora, da to sploh ni problem. To so komplementarne vsebine," je dejal.

Projekt vključuje, ne izključuje

S tem se strinja tudi predsednik združenja Epeka Peter Tomaž Dobrila. "Naš projekt vključuje, ne izključuje. Gre za postopno urejevanje kulturne dediščine, ki je deset let propadala," je dejal.

Predsednik društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri ne razume, zakaj takšno nasprotovanje romski restavraciji. "Romi smo Mariborčani že toliko let. Doslej takšnega sovraštva med prebivalstvom nismo čutili," je dejal. Poudaril je, da želijo s projektom romske restavracije pokazati, da so Romi gostoljubni in da so napačni različni stereotipi, kot na primer da Romi nočejo delati.

Mestna četrt Magdalena je prišla navzkriž z načrti občine že lani, ko so želeli v nekdanji gostilni Ču-ču odpreti Center alternativne in avtonomne produkcije (CAAP). Slednjega so nato prestavili na drugo lokacijo, sporni objekt pa kljub že dolgo napovedovanemu medgeneracijskemu centru ostaja zapuščen.