Prvič v karieri je namreč točke za svetovni pokal osvojila Katarina Lavtar. To ji je uspelo v veleslalomu, ki doslej ni bil njena najmočnejša disciplina. Boljše rezultate je doslej dosegala v slalomu. Enkrat se je v najpočasnejši disciplini alpskega smučanja uvrstila na finalno progo, vendar je bila nato diskvalificirana. Na veliki večini preostalih nastopov je bila daleč od dobitnic točk, zato se poraja vprašanje, zakaj ji je med najboljših trideset, pa čeprav na 29. mesto, uspelo priti že na prvi tekmi v sezoni. Mar to pomeni, da se obetajo svetlejši časi za 25-letno Gorenjko?

Odgovor na to vprašanje bo dalo nadaljevanje sezone, v kateri si je postavila za cilj uvrstitev na olimpijske igre. Glede na njene dosežke si je letvico visoko postavila, kajti slovenski športniki, ki se potegujejo za nastop v Sočiju, se morajo na tekmah za svetovni pokal vsaj enkrat uvrstiti med najboljših 16. Lavtarjeva je bila doslej daleč od tega dosežka, a če je tekma v Söldnu znanilka lepše prihodnosti, ni nemogoče, da se ji uresniči olimpijski sen.

Ko je govorila o vzrokih za rezultat, ki je za zdaj videti kot preblisk, s potrditvijo v prihodnosti pa bi lahko dobil trdnejše temelje, je govorila o več zadevah, najpomembnejša pa je bržčas ena – psihološka priprava. Pred začetkom priprav je sistematično začela delati s psihologinjo. »Zdaj napetosti na startu ni več toliko, kot sem je bila vajena do zdaj, kar mi zelo pomaga. Predvsem sem bolj sproščena. To je pri meni poglavitnega pomena. Razmišljanje veliko pripomore k rezultatu,« je povedala Katarina Lavtar. Poleg tega ji je pomagal tudi poletni trening v Argentini, pravi, da je fizično bolje pripravljena kot v preteklosti, verjetno pa se je obrestovala tudi menjava smučarskih čevljev, v katerih se dobro počuti. Tako ne čudi, da je bila pred odhodom v Levi, kjer bo v soboto slalomska tekma za svetovni pokal, v teh dneh pa slovenska dekleta tam vadijo vijuganje med vratci, nasmejana.

Kljub dobri pripravljenosti pa pred odhodom na Finsko še ni vedela, ali bo tam tudi tekmovala. To bo izvedela danes, ko bodo v slovenski ekipi končali kvalifikacije za preostali mesti v ekipi (prvo seveda zaseda Tina Maze). Lavtarjeva pa je skupaj z Ano Bucik glavna favoritinja za nastop. »Po prihodu iz Argentine prvi mesec nisem trenirala slaloma, ker smo se pripravljali na Sölden. Na Mölltalu, kjer smo trenirali pred odhodom v Levi, so bili težki pogoji, sneg je bil mehak, zadnji dan pa je bilo precej bolje. Dobro sem se začela počutiti na slalomskih smučeh. Tudi v Leviju si želim točk,« je povedala smučarka, ki so jo sotekmovalke po uspehu v Söldnu pripravile posebno presenečenje. Kot nagrado za prve točke v karieri so ji podarile kolajno iz papirja in s posvetilom.