Menda vam je šlo na treningih bolje kot v preteklosti. Kaj ste spremenili v pripravljalnem obdobju?

Zanos, motiv, razmišljanje, vse po malem. Predvsem gre za to, da je pred nami olimpijska sezona. Želim doseči normo za nastop v Sočiju. Veliko smo trenirali. Treningi so bili zelo dobri. Precej sem se igral z materialom. V Elanu so mu naredili veliko novih modelov smuči, ki sem jih preizkusil in izbral dva, na katerih se dobro počitim. Dvignila se mi je samozavest, zato lahko bolj napadam.

Je glede na vašo visoko startno številko dobro, da ste precej trenirali na mehkih progah?

Zagotovo. Preizkusili smo vse vrste podlag, trenirali v vseh pogojih, s čimer smo pridobili širino. Iz vsakega treninga sem se nekaj naučil. Na smučeh se počutim dobro. Ne počutim se nerodnega, ampak sem mi zdi, da sem agilen. To je pri smučanju najpomembneje. Tudi s kondicijsko pripravo sem zelo zadovoljen.

V eni od izjav ste omenili, da razmišljate drugače kot v minuli sezoni. Se je kaj posebnega zgodilo, da je prišlo do te spremembe?

Nič posebnega. Rekel sem si, da je to olimpijska sezona in da bom vse napore vložil v pripravo nanjo. Delam vse, kar mi rečejo trenerji. Sem malo starejši, zato sem vse bolj zrel.

Vam je prej primanjkovalo resnosti?

Ne bi rekel. Z leti uvidiš, kaj moraš narediti, če želiš dosegati boljše rezultate. Skušam se približati temu in delati to, za kar se zavzema celotna ekipa. Mislim, da smo na pravi poti.

Po minuli sezoni ste bili precej obupani. Zdaj očitno niste več.

Ne, nisem. Včasih prikažem odlične vožnje, drugič slabe, primanjkuje mi še konstantnosti, zato sem tudi malo zaskrbljen. A vem, da sem sposoben veliko narediti, zato sem zelo samozavesten. To je razlog, da sem bolj vesel, kar se navzven izraža kot dobra volja.

Kdaj se je obup prelil v optimizem?

Nekje sredi priprav sem videl, da napredujem, da gre krivulja navzgor. Ker sem na treningih dobil potrditev, da sem na pravi poti, se je motivacija povečala. Potem je vse lažje.

Po minuli sezoni ste razmišljali celo, da bi smuči postavili v kot. Je šlo le za trenutek slabosti ali ste se resno spogledovali s koncem kariere?

Šlo je le za trenutek slabosti. Povsem zares nisem razmišljal o koncu. Če pogledamo, koliko so stari slalomisti v svetovnem pokalu, ugotovimo, da so tisti, ki so uvrščeni med najboljših trideset tekmovalcev, stari okoli trideset let. Jaz se s 25 leti ne počutim starega. Ne bi bilo smiselno, če bi puško vrgel v koruzo. Res je, da leta bežijo. Da bo počasi oziroma zelo kmalu treba nekaj narediti, vendar se ne počutim tako starega, da bi moral prenehati. Boril se bom do konca.

Ste si postavili rezultatske cilje?

Le na kratek rok. Želim se uvrščati med trideset najboljših in izboljšati že tolikokrat omenjeno startno številko. Močno upam, da bodo pogoji na tekmah dovoljevali uvrstitev v finale. Če mi uspe osvojiti točke, bomo pridobili še eno startno mesto in bi imeli na tekmah tri tekmovalce, ne le dveh. Na začetku decembra bom skušal na evropskem pokalu popraviti točke FIS, da se bom nato lahko spustil v lov za višja mesta.

Se preveč govori o visokih startnih številkah?

Res je visoka startna številka primanjkljaj. Težko se je iz takšne pozicije povzpeti visoko. Toda vsi alpski smučarji so prebrodili ta sistem, zato visoka startna številka ne bi smela biti izgovor. Nam je pa vsem tistim, ki se ukvarjamo s smučanjem, jasno, da na nekaterih tekmah z visoko startno številko ni mogoče veliko storiti. Povsem drugače je v drugih športih, kjer je odstotek vpliva zunanjih dejavnikov na rezultat manjši.