Seveda je, še preden so natočili prve kozarce, vino blagoslovil domači župnik Janez Kržišnik. Ko je videl nestrpne obiskovalce, ki so ves čas pogledovali v prazne kozarce v vrečkah, obešenimi za vratom, in čakali na uradno dovoljenje za pokušino, je na veselje vseh pohitel in skrajšal obred. Pri tem pa ni pozabil vse povabiti na odprtje velike freske, ki jo v vrhpoljski cerkvi ustvarja znani umetnik Marko Rupnik.

Vino ocenjevali pri sodih

Branko Tomažič, vinogradnik in kletar ter eden izmed organizatorjev prireditve, je ob igranju godbe z Vrhpolja povabil goste na šest domačij v Vrhpolju in bližnjih Dupljah, ki so na stežaj odprle vrata svojih hramov: »Letina je bila dobra. Naše delo boste lahko ocenili na kraju samem. Vsem pa svetujem, da pijete po pameti, da tisti, ki boste sedli za volan, rujno kapljico raje kupite in jo poskusite doma. Pomembno je, da se vsi varno vrnete na svoje domove in da se prihodnje leto spet vidimo v Vrhpolju,« je polagal na srce Tomažič, obenem pa za tiste, ki so bili prvič v Vrhpolju, postregel z nekaj zgodovinskimi podatki, »na naših tleh je bila leta 934 bitka med Teodozijem in Evgenijem, ki je vplivala na tok svetovne zgodovine. Okrog cerkve so še danes kostanji, na katere so Nemci obesili 10 partizanov po bitki na Nanosu leta 1943. Svoj doprinos pa smo dali Vrhpoljci tudi v osamosvojitveni vojni leta 1991, ko smo »dan prej«, prav okoli cerkve zaustavili kolono tankov takratne JLA.«

Sodčka z belim in rdečim vinom na »štirni« sta bila v trenutku prazna. Zato pa je kar dobrih pet ur trajalo veselje na kmetijah Žvokelj in Tomažič, pa v kleteh Krapež, Nafa, Monvi in Nusdorfer, kjer je bilo dovolj vina za vse, ki so prišli slavit Martina.

Slikovito srednjeveško naselje

Za pestro dogajanje so poskrbeli v vasi Šmartno v Brdih, kjer so proslavili jesenski pust, kot pravijo tudi martinovanju, z odprtjem Gotske hiše in postavitvijo razstave Briška hiša skozi čas. V lepo obnovljenem kraju, ki je žalostno usodo doživel v potresu leta 1976, so ponovno odprla vrata med letom skrite in nekatere opuščene šmartenske kleti. Blagoslovu vina je sledilo s starimi običaji tesno prepleteno dogajanje, ki je ponudilo poučne vsebine, zabavo in sprostitev za vse generacije. Tako so kuhali po starem polento, pripovedovali o prunelah (slivah), ki so jih sušili in prodajali po svetu. V zavetju srednjeveških zidov vasi Šmartno je bilo moč poskusiti pridelek 30 briških vinarjev in vinogradnikov.