Čeprav sezona 2013 šteje osemnajst dirk, bo vse odločeno na zadnji, na stezi v Valencii, kjer se bosta za naslov prvaka spopadla dva dirkača, ki sta si bila letos že v laseh, Jorge Lorenzo in mlajši Mar Marquez. Lorenzo, ki je do sedaj v karieri že izkusil slast biti svetovni prvak, nima česa izgubiti, saj ima 13 točk zaostanka, a je na zadnjih dirkah preprosto nepremagljiv. Na drugi strani je mladi Marquez letos v svoji prvi sezoni v kraljevem razredu dokazal, da zna brezkompromisno dirkati, a tudi narediti kakšno napako. Če bi Lorenzo rekel, da ima kar 13 točk zaostanka, Marquez pa, da ima vsega 13 točk prednosti, bi zadeli bistvo te zadnje dirke. Vse bo šlo namreč na nož.

»Nimam česa izgubiti, lahko grem samo na zmago. To je edino, na kar lahko vplivam. Vse preostalo je v rokah drugih. Marquez je imel letos veliko sreče, to sem nekajkrat že omenil, sam pa sem imel nekaj smole s poškodbami. A z Marcom sva lahko ponosna, oba sva Španca, torej bo šel naslov prvaka v Španijo. Zdaj moram le paziti, da bo šlo vse tako, kot mora. Motocikel je dober, jaz sem v dobri formi,« je pred dirko povedal Jorge Lorenzo, ki le z lastnimi močmi ne more več postati prvak. Zato računa tudi na pomoč nekdanjega najhujšega rivala Valentina Rossija, ki je letos soliden, a daleč od nekdanje slave in uspehov. Vendar je Italijan še vedno dovolj hiter, da zna premešati štrene ravno Marquezu.

Štiriintridesetletni Valentino Rossi, ki bi rad dirkal vsaj še tri leta, je pred zadnjo dirko sezone dejal, da si seveda zelo želi osvojiti deseti naslov prvaka, a prihodnost po njegovem mnenju pripada ravno Marcu Marquezu: »V letošnji sezoni je bil Hondin motocikel boljši od Yamahinega, a razliko, da se danes eden iz našega, torej Yamahinega tabora bori za naslov prvaka, je naredil ravno Lorenzo. Po drugi strani je vsem jasno, da ima največji potencial tudi za prihodnje Marquez. Spominja me name, le da jaz v mladih letih nisem bil tako brezkompromisen. Mogoče Marquezu letos ne bo uspelo, to bomo videli v nedeljo, a če mu ne bo letos, mu bo zagotovo enkrat v prihodnjih letih. Ne vem, kdo je v zadnjem času toliko pokazal že v svoji prvi sezoni v določenem razredu. Seveda pa bom po svojih najboljših močeh pomagal Yamahi, da pride do naslova prvaka.«

Marc Marquez po svoje kar ne more verjeti, da je v položaju, ko lahko s taktično in ravno prav hitro vožnjo postane prvak: »Pripravljen sem na najbolj pomembno dirko v sezoni.« Prvak iz sezone 2012 v razredu moto 2 je v letošnji sezoni v senco postavil marsikaterega tekmeca z veliko več prevoženimi kilometri na najmočnejših motociklih pod zadnjico. S svojo vožnjo si je pridobil veliko navijačev, a tudi nekaj kritikov, ki menijo, da je enostavno preveč brezobziren. A očitno je to prototip dirkača prihodnje generacije: »Pred to dirko se nisem pripravljal nič drugače kot pred vsako drugo. A dejstvo je, da je v moto GP malce drugače, vse je za številko večje. Zavedam sem, da Lorenzo ne bo kar tako prepustil ponujene priložnosti, ima ogromno izkušenj, je v odlični formi, pritisk name se bo konec tedna le še stopnjeval. A mislim, da mu bom kos. Tudi če mi letos ne uspe, sem se ogromno naučil. A verjemite mi, na to dirko se bom podal posebno motiviran. Poleg Lorenza bom moral še kako paziti tudi na druge tekmece, predvsem pa se bom moral držati stran od težav na stezi. To pa je najlažje, če vodiš na dirki.«

In tudi na pomoč, kakršno recimo Rossi obljublja Lorenzu, lahko Marquez pri Hodni le pogojno računa. Drugi Hondin tovarniški dirkač Dani Pedrosa je letos nekako v senci mladega tekmeca, kar mu nikakor ne diši, po njegovem prepričanju ga je ravno Marquez s svojo vožnjo spravil ob možnosti postati prvak, zato se postavlja veliko vprašanje, kaj bo na stezi storil Pedrosa, če bo v položaju, ko bi lahko pomagal Marquezu.

Glede na prve treninge sta Hondina motociklista izredno hitra, preostali pa so si nabrali nekaj malega zaostanka, ki v nedeljo lahko pomeni tanko mejo med zmago in porazom. A če nič drugega bo v nedeljo na dirki v Valencii veliko adrenalina. Tako na stezi in morda še več ob njej. Poslastica, ki se ji ne bo mogel upreti noben ljubitelj motociklističnih dirk, je pred vrati.