Zaradi vojne manj cepljenih otrok

Poleg tega se v večini evropskih držav uporablja tip cepiva, ki je manj učinkovit proti virusu kot oralno cepivo, ki ga dandanes praktično več ne uporabljajo, saj povzroča sicer redke primere paralize, sta v medicinski znanstveni reviji The Lancet opozorila nemška epidemiologa.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zabeležila najmanj deset primerov otroške paralize v Siriji, kjer je zaradi vojnih razmer cepljenih vedno manj otrok.

Nevidno, a realno tveganje

V pismu reviji The Lancet sta Martin Eichner z univerze v Tübingenu in Stefan Brockmann, zdravstveni uradnik iz Reutlingena, posvarila, da je tveganje za širitev bolezni v Evropo sicer nevidno, a realno.

»V regijah z nižjimi stopnjami cepljenja, kot sta na primer Bosna in Hercegovina ter Ukrajina, bi bila skupinska odpornost morebiti nezadostna, da bi preprečila prenašanje virusa,« sta epidemiologa zapisala v pismu.

Nevarnost izbruha v Sloveniji je majhna

Pri tem sta predlagala cepljenje sirskih beguncev, pa tudi druge ukrepe. »V večini evropskih držav niso bili opravljeni rutinski pregledi odplak za ugotovitev prisotnosti virusa otroške paralize, ta ukrep pa bi bil sedaj priporočljiv za mesta z večjim številom sirskih beguncev,« sta še dodala.

Kljub določenemu tveganju za širjenje bolezni v Evropo na Inštitutu za varovanje zdravja mirijo, da je nevarnost izbruha te bolezni v Sloveniji izredno majhna.

Načrtovanje cepljenja 20 milijonov otrok

»Ponoven pojav otroške paralize v Siriji, kjer je bolezen veljala že za izkoreninjeno, nedvomno zahteva dodatno pozornost. Glede na trenutno politično situacijo v Siriji obstaja nevarnost širjenja bolezni predvsem v sosednje države. Možnost vnosa bolezni v države Evropske unije ni mogoče povsem izključiti predvsem zaradi beguncev,« je za STA sporočila Veronika Učakar iz IVZ.

»Če bi prišlo do vnosa tudi v Slovenijo, ocenjujemo, da večjih izbruhov te bolezni v Sloveniji vendarle ni pričakovati, saj imamo zelo dobro precepljenost našega prebivalstva, ki dosega 95 odstotkov,« je dodala Učakarjeva.

Združeni narodi so medtem danes sporočili, da izvajajo doslej največjo kampanjo cepljenja otrok proti otroški paralizi na Bližnjem vzhodu. Načrtujejo cepljenje več kot 20 milijonov otrok v Siriji in še šestih državah, so danes sporočili iz Unicefa.

Virus se širi kopensko

»Izbruh otroške paralize v Siriji ni samo tragedija za otroke, je svarilo in priložnost, da se cepi vse necepljenje otroke, kjerkoli že so,« je dejal Peter Crowley, vodja oddelka za otroško paralizo na Unicefu.

Dodali so, da so doslej v Siriji cepili že 650.000 otrok, od tega 116.000 v pokrajini Deir al Zur na severovzhodu, kjer so odkrili primere bolezni pri otrocih.

WHO je sporočila, da vedo, da je virus nevaren za Bližnji vzhod, saj se širi kopensko. Zasledili so ga namreč že v Pakistanu, Egiptu, aprila v Izraelu, kot tudi na Zahodnem bregu in v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.