Sun Yang je moral v ponedeljek zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja na pridržanje v pripor za sedem dni, ob tem pa je moral plačati tudi 2000 yuanov (približno 238 evrov), je poročala agencija Xinhua.

Ni vedel, da potrebuje dovoljenje

Plavalec je na svojem blogu zapisal, da je v nedeljo vozil sorodnikovega porscheja v domačem mestu Hangzhoju, ko se je vanj vzvratno zaletel avtobus. Pri tem je dodal, da ni vedel, da potrebuje vozniško dovoljenje, saj ne pozna dovolj dobro zakonov, ker je ves čas tako zaposlen s treningi in tekmovanji. Tej razlagi seveda nihče ni verjel, čeprav ostaja dejstvo, da je 21-letni Sun Yang vrsto let vozil različne avtomobile, pa ga policisti doslej še nikoli niso kaznovali.

Ob tem se številni kitajski mediji sprašujejo o ravnanju kitajskih športnih oblasti. Pri časniku China Youth Daily so zapisali, da mlade športnike, kot je Sun Yang, načrtno trenirajo, da postanejo stroji za osvajanje zlatih medalj, pri tem pa športniki ne dobijo niti ustrezne osnovne izobrazbe. Po koncu kariere jih zavržejo in številni ostanejo brez vsega.

Za zdaj še ni znano, kdaj bo 21-letni kitajski plavalec oziroma če bo še lahko tekmoval. Sun Yang je na Kitajskem postal velik zvezdnik, potem ko je na lanskih olimpijskih igrah v Londonu osvojil naslova na 400 in 1500 m prosto, na svetovnem prvenstvu pa je bil trikrat zlat.