Gradbena inšpektorja v spremstvu policistov in mehanizacije za rušenje

Že zgodaj zjutraj so Bohinjci pred Kuzmičevo hiško ob mladinskem domu v Ribčevem Lazu, kjer potekajo programi šole v naravi, postavili prireditveni šotor in pripravili hrano za praznovanje Kuzmičevega 60. rojstnega dne. Tako so pričakali gradbenega inšpektorja, ki je za danes napovedal rušenje hiške, v kateri Kuzmič živi že 30 let in je kljub dolgoletnim prizadevanjem ni uspel legalizirati.

Gradbena inšpektorja sta v Ribčev Laz prišla v spremstvu policistov in mehanizacije za rušenje. Zbrani Bohinjci so se skupaj s Kuzmičem postavili pred hiško in inšpektorja poskušali prepričati, naj odloži izvršbo do pomladi, ko naj bi bil sprejet zakon, ki bi omogočil tudi legalizacijo objektov v Triglavskem narodnem parku (TNP). "Prosimo samo za zdrav razum," so poudarili.

Vendar dokler novi zakon ni sprejet, ostaja v veljavi stari zakon in kot je pojasnil inšpektor, ne more odložiti odločbe o rušenju. Poudaril je, da je odločba pravnomočna, da so vsa pravna sredstva izrabljena in da je potrebno po zakonu in predpisanih postopkih odločbo izvršiti. Bohinjci, ki so danes pokazali srce za svojega sovaščana, pa so vztrajali, da bi se zagotovo dalo počakati še nekaj mesecev, če se je čakalo že 20 let.

Niso se umaknili, prišlo je še več policistov

Ker se kljub pozivu inšpektorja niso umaknili izpred hiše, je na prizorišče prišlo še več policistov. Ko so se ti začeli pomikati proti hiški, so se zbrani mirno umaknili za trak, ki je označeval območje izvršbe, a še naprej opozarjali na nepravično ravnanje države pri rušenju objekta, ki stoji že 50 let. "Mar res hočete, da gremo Bohinjci iz Bohinja, da boste tu lahko v miru imeli park," so izpostavili Bohinjci, ki že dlje časa opozarjajo na omejitve iz zakona o TNP.

"Rušijo mi objekt, ki je zame življenjskega pomena. Iz mene bodo naredili brezdomca. Če je to logično, sem jaz nor. Črno na belem imam, da mi je bila hiša dodeljena," je bil ob dejanju inšpektorja nemočen Kuzmič, ki je pred začetkom rušenja iz hiše odnesel svoje stvari. "Romi so zaščiteni, barabe in medvedi tudi, jaz pa sem postal najbolj izigrana žival v Sloveniji," je dejal Kuzmič, ki je ugotovil, da pred zakonom nismo vsi enaki.

Četrti porušen objekt

Kuzmičeva hiška je četrti objekt v TNP, ki bo letos prisilno porušen, številni lastniki pa so svoje črne gradnje že sami odstranili. Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor ima sicer v območju TNP trenutno evidentiranih 125 nedovoljenih gradenj, od tega se je v 16 zadevah že začel izvršilni postopek.

Na to temo je pred nekaj tedni v Bohinju potekala tudi problemska konferenca, po kateri je bohinjski župan Franc Kramar pozval predsednico vlade Alenko Bratušek, naj se uvede moratorij oziroma odlog rušenja do sprejetja zakona o legalizaciji. Prepričan je, da lahko vlada da inšpektoratu navodila, naj postopke odloži in prepreči veliko škodo.

Iz kabineta predsednice vlade so na to odgovorili, da so s Kramarjevimi pomisleki seznanjeni. O njegovih predlogih za sprejem interventnega zakona, s katerim bi ustavili nadaljevanje že začetih postopkov do sprejema sistemskega zakona, so obvestili pristojna ministrstva in jim naložili, da glede na njihovo delovno področje odgovorijo na dopis.