V taboru ACH Volleyja poudarjajo, da tekma s Toursom ne bo ključna ter da je do konca skupinskega dela še dovolj priložnosti. To do neke mere drži. Dokaz je lanska sezona, ko je ACH Volley na prvih tekmah klonil doma z Unterhachingom ter v Italiji pri Macerati. Na koncu se je ljubljanski klub rešil iz težav, a tudi z obilo sreče. Težko je pričakovati, da bo tudi letos Piacenza prispela v Ljubljano popolnoma oslabljena zaradi bolezni kot lani Macerata ter da bo Tours popustil v svoji formi v taki meri, kot je lani Unterhaching.

Morebitni današnji poraz s Toursom ter zmaga Piacenze nad bolgarsko Dupnico bi ACH Volley že precej oddaljila od napredovanja. Francozi bi imeli na vrhu skupine A osem točk, Italijani sedem, ACH pa tri. V prevodu bi to pomenilo, da bi moral slovenski klub na povratnih dvobojih dobiti vsaj dve zmagi več kot Tours ali Piacenza. »Mi gremo vsako tekmo na zmago, jasno pa je, da so Francozi veliki favoriti te tekme,« poudarja trener ACH Volleyja Luka Slabe.

Tours je bil pred začetkom lige prvakov na papirju glavni konkurent slovenskemu prvaku za morebitno napredovanje v izločilne boje. Zdaj je postal celo glavni konkurent za prvo mesto, saj je premagal tudi favorizirano Piacenzo. »O Toursu vemo zelo veliko. Gre za izjemno agresivno ekipo na servisu. Še posebno se je to pokazalo proti Piacenzi, ko so na začetnem udarcu zelo malo grešili. V prvenstvu imajo nekaj problemov, pa čeprav igrajo s prvo postavo. Kljub temu so najboljša ekipa v naši skupini,« je povedal Slabe.

Vodja francoske zasedbe je portugalski podajalec Nuno Miguel Pinheiro. »Odlično razigrava ekipo, hkrati je izjemno izkušen. Vedno natančno ve, komu mora dati žogo. Sistem Toursa je povsem urejen,« pravi Slabe. V gostujoči ekipi najbolje pozna Jaysona Jablonskega, še lani člana ACH Volleyja, ki pa se v Ljubljani ni znašel in je moštvo zapustil sredi sezone. »Jayson ima v Toursu nalogo, da naredi čim boljši posel na sprejemu ter da drugje ne dela napak. Za zdaj svoje delo upravlja zelo uspešno, za zaključevanje žog v napadu pa so v Toursu določeni drugi igralci,« je dodal slovenski trener.

Kot najmočnejšo francosko vrlino je Slabe izpostavil servis. »Pri Toursu praktično vsi uporabljajo skok servis, je pa Jablonsky proti Piacenzi uporabljal 'float' servis. Vsi ostali samo razbijajo. Če bomo zdržali ta pritisk, potem bomo lahko igrali,« je povedal prvi mož stroke pri ACH Volleyju, enako taktiko servisa pa bo uporabilo tudi njegovo moštvo: »Morali bomo biti agresivni na servisu, pri čemer bomo zgrešili kakšno žogo več.«

Slabe taktičnih presenečenj ne pripravlja. V prvem planu bodo isti igralci kot do sedaj. »Nastopili bomo z ekipo, ki je igrala v zadnjem času,« pravi. V moštvu so zdravi praktično vsi igralci, vse boljše je tudi stanje z blokerjem Milanom Rašićem, ki zdravi poškodbo zadnje stegenske mišice. Srbski igralec je po tekmi z Dupnico počival do sobote, za današnji dvoboj pa bo ponovno nared.

Še bolj kot prazen zdravniški karton pa Slabeta veseli, da je njegovo moštvo na treningih precej osredotočeno. »Tri dni zapored smo trenirali brez stresnih situacij. Vsi smo vedeli, zakaj smo v dvorani in kaj moramo početi. V takšnih trenutkih je ekipo precej lažje voditi. Ali bo to dovolj za Tours, pa ne vem,« je rekel Slabe.